Memorabele wielerverhalen (I): Abdel-Kader Zaaf

Je kunt veel vinden van wielrennen, zeker de laatste jaren. Je kunt er veel op schelden, het d-woord in de mond nemen of teleurgesteld raken in mensen die ooit je idolen of helden waren. Maar toch blijft de sport overeind, overwint het de lasteringen en de aanvallen op het kennelijk onbuigzame imago. Feit is dat de mooiste sportverhalen uit de wielrennerij komen. Dit is mijn sportieve -want tennis is mijn nummer 1 sport- en bescheiden mening. Neem nu het verhaal over de Algerijnse wielrenner Abdel-Kader Zaaf.

De belevenissen van de Noord-Afrikaan in de Tour de France van 1950 zijn onvergetelijk. De Algerijn kwam sprong met zijn landgenoot Marcel Molines weg uit het peloton in de verzengend hitte in deze dertiende (!) etappe van deze Tour. Met nog ruim 200 km te rijden, geloofde niemand in de goede afloop van deze vlucht.  20 kilometer voor het einde begon Zaaf echter zigzaggend over de weg te rijden. Hij viel ten slotte van zijn fiets en toeschouwers legden hem onder een boom. Zijn landgenoot reed verder en won de etappe. Zaaf viel intussen in slaap. Hij kon pas na minuten weer enigszins bij zijn positieven worden gebracht. Zaaf klom op de fiets en reed, tot onsteltenis van het publiek, het parcours in tegenovergestelde richting, het peloton tegemoet. Zaaf bereikte Nimes in een ambulance.

Nadat hij zijn profcarrière had beëindigd, werd niets meer van hem vernomen. Totdat hij op 27 januari 1982 plotseling in Parijs opdook, omdat hij daar een oogoperatie moest ondergaan. Hij heeft toen zijn versie van het verhaal verteld. Een toeschouwer zou hem een drinkfles met iets wat leek op pure alcohol hebben gegeven. Ondanks zijn ontnuchterend relaas bleef de legende overeind.

Bronnen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Abdelkader_Zaaf

http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/coureurfiche.php?coureurid=6621

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s