Otl Aicher, ontwerper / filosoof (1)

Een boek krijgen is leuk, nog leuker als het een kunstboek is en zéker als het de monografie van Otl Aicher (1922-1991, grafisch ontwerper) betreft. Sommigen prefereren het nieuwste nummer van de Donald Duck maar wij van NUt lopen warm voor deze monografie.

Otl AicherWaar zal ik ‘ns beginnen want zijn oeuvre is omvangrijk en zijn invloed op hedendaagse ontwerpers is nog steeds groot. Bij het grote publiek is hij bekend als ontwerper van Rotis (Serif, Semi Serif, Semi Sans en Sans Serif) en als de man achter het Erscheinungsbild van de Olympische Spelen 1972 in München.
Ook ontwierp hij de huisstijlen voor onder andere Lufthansa, ZDF, ERCO, Braun, bulthaup om er maar een paar te noemen. Zijn ‘collega’ Erik Spiekermann noemde het Rotis font overigens een Kopfgeburt; niet één echte letterontwerper vindt Rotis een echt font omdat Aicher het beeld van de letter belangrijker vond dan de leesbaarheid. Een font is geen kunstwerk maar dient ertoe informatie duidelijk over te brengen.

In 1952 trouwde hij met Inge Scholl, zus van Hans en Sophie Scholl. Zij werden in 1943 veroordeeld vanwege de verzetsbeweging Die Weiße Rose. Aicher zelf was geen lid maar heeft wel degelijk invloed gehad op hun denkwijze.

Aicher stond bekend om zijn analytische, bijna filosofische benadering als hij aan een project begon.

FSBEen mooi voorbeeld daarvan is zijn werk voor FSB (een firma in duurzaam deurbeslag). De directeur kwam naar hem toe in Rotis (zijn atelier) en vroeg Aicher of hij “even een nieuwe catalogus voor hem kon ontwerpen.” Aicher antwoordde: “Jongeman, ik ben toch geen huisschilder. Ga eerst maar ‘ns naar huis en denk over het doel van uw bedrijf na; wat wilt u bereiken? Als u dat heeft bedacht, kom daarna nog maar ‘ns bij mij terug.”

Zo kwamen zij samen tot een serie boeken die de doelen en bedrijfsfilosofie beschreef. Daaruit kwam dan als laatste het corporate design van FSB tot stand (het proces duurde vijf jaar!). Het bedrijf staat vandaag de dag bekend als ‘de uitgever die ook deurklinken maakt’.

Al met al een korte weergave van de inhoud van dit omvangrijke boek. Bekijk ook deel 2 van deze post!

Verkrijgbaar bij Phaidon Press voor € 51,99,-
Otl Aicher. First monograph on German graphic designer and educator Otl Aicher. Markus Rathgeb. 240 pagina’s. ISBN 0714843962

(Afbeeldingen: phaidon.com, news-world-architects.com)

Advertenties

2 gedachtes over “Otl Aicher, ontwerper / filosoof (1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s