Otl Aicher, ontwerper / filosoof (2)

Pictograms (Ulm)Aicher was, kun je zeggen, een pionier van het pictogram. Voor de Olympische Spelen 1972 in München ontwierp hij een pictogrammensysteem gebaseerd op een raster met enkel hoeken van 90 en 45 graden. Ongetwijfeld geïnspireerd door de beginselen van Neurath. In de bewegwijzering voor de luchthavens Frankfurt en München maakte hij hier ook (gedeeltelijk) gebruik van.

Begin jaren 70 besloot Aicher nieuwe uitdagingen te zoeken in het bouwen van zijn eigen ‘autonome republiek’ in Rotis (Allgäu). Een woonhuis, boerderij en ateliers zijn nu nog steeds in gebruik voor lezingen, workshops, seminars, etc. Hij vond hier tijd om aan grote projecten te werken en om boeken te schrijven. Klanten nodigde hij uit in Rotis om een aantal dagen op het landgoed te logeren, geheel passend bij zijn benadering in zijn projecten. Zo ontwikkelde zich vriendschappen met o.a. Norman Foster.

Isny FuchsHij deed graag ‘kleine’ projecten zoals campagnes voor provinciedorpen, affiches tegen kernwapens. Hij schreef veel; ontwikkelde een standaardwerk typographie genaamd waarin hij pleit voor afschaffing van de hoofdletters bij zelfstandige naamwoorden. Die zouden volgens hem niet belangrijker zijn dan werkwoorden in een zin en dus ook niet met een hoofdletter hoeven te beginnen. In analog und digital lezen we waarom hij bepaalde keuzes maakt en betrekt daar zelfs Kant en Wittgenstein bij.

In zijn tuin werkte Aicher het liefst, men zegt volgens dezelfde stramienen die hij in zijn ontwerpen gebruikte. Hij was een levensgenieter, schreef zelfs een boek over de beste inrichting van je keuken, maar bleef ten eerste grafisch ontwerper.
In 1991 kwam hij voortijdig door een verkeersongeval op zijn eigen landgoed om het leven.

Update 2013: In 2011 is er een lezenswaardige biografie (Otl Aicher. Gestalter.) verschenen van deze meest invloedrijke na-oorlogse Duitse ontwerper. Bekijk de website van de uitgever voor meer details.

Bekijk ook deel 1 van deze post!

(Afbeeldingen: panoramio.com (christian.senger), flickr.com (alphanumeric.)

Advertenties

Een gedachte over “Otl Aicher, ontwerper / filosoof (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s