Onbekend juweeltje: Celle

Een NUt-blogger ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week. Immers, de geest kan zich op elk ogenblik slijpen. Ook -wellicht juist?- op vakantie. Terwijl mijn zoontje weer in dromenland verkeert – hij ligt naast me in de tent, omdat hij zijn zusje vanochtend had wakker gegiecheld- verklaar ik mijn op vakantie aangeschafte NUtblog-dagboekje voor geopend d.m.v. enkele hanepotige krabbels.

We staan momenteel op een in verval geraakte camping even buiten Celle. Nee, geen verdere verhalen vooralsnog over deze camping of over kamperen, maar over deze tot voor kort voor mij onbekende hertogstad, vlak onder de Lueneburger Heide. De voor Duitse begrippen rare spelling ‘Celle’ komt voort uit de naam Kellu, wat ‘dorpje aan de rivier’ betekent. Deze naam duikt op in een oorkonde van Otto III uit 990. Dit ‘Kellu’ werd Zelle en verlatijniseerd tot Celle.

vakwerkhuisjes in Celle
vakwerkhuisjes in Celle

Het centrum van het stadje is een aaneenschakeling van prachtige vakwerkhuisjes, waarvan sommige dateren uit de 16e eeuw. Op veel huisjes zijn extra verdiepingen gebouwd om zodoende meer woonruimte te creeren. Doordat deze lagen iets naar voren uitsteken, krijgen de huisjes een sprookjesachtig karakter. Verdere hoogtepunten in de stad zijn het machtige slot met zijn Renaissance-gevel, de barokke Stadtkirche (waarin zeer modern een kinderspeelhoekje zit) en de Franzosischer Garten, waarin het in zonnige tijden aangenaam verpozen is.

Een middagje stad-ten in Celle is niet ordinair naar C&A’s en Vero Moda’s gapen, maar zich laven aan de lappendeken van de Fachwerkbauten die allemaal lijken mee te dingen naar de titel ‘Schonstes Haus von Celle’. Je laven kun je ook aan andere zaken. Zoals een echte Duitse stad betaamt, hoef je niet lang te zoeken om de inwendige mens tevreden te stellen. Op dit moment (medio aug) is het Pfifferlinge voor en na, maar wij maakten een (goede) keus uit een van de Italiaanse ijs-etablissementen.

Een opvallend gebouw in Celle is de gevangenis, de oudste die nog in gebruik is in Duitsland. Dit ‘tuchthuis’ is opgetrokken in 18e eeuwse Franse stijl. Als het er van binnen net zo uit ziet, is het misschien nog prettig vertoeven daar….. De omgeving van Celle biedt zeker ook nog mogelijkheden, al zijn de dorpjes in dit relatief dunbevolkte deel wel erg minuscuul. De gedenkstatte Bergen-Belsen (Anne Frank kwam hier om) is indrukwekkend en de Lueneburger Heide heeft ons een heerlijke fietstocht opgeleverd.

Leuk om een verrassend juweeltje te ontdekken, zo’n 30 km boven Hannover. Met dank aan de Baedeker-reisgids (waaruit ik ook info geput heb voor dit stukje)!

2 gedachtes over “Onbekend juweeltje: Celle

  1. Grappig: ook het Franse dorpje Celles is een bijzondere plek. Dit dorpje ligt aan de rand van het stuwmeer van Lodève, in de Languedoc-Roussillon. Het is volledig verlaten en vervallen. De reden: bij de creatie van het stuwmeer was uitgerekend dat het in zijn geheel onder water zou komen te staan. Dit bleek dus helemaal niet zo te zijn: foutje, bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s