100e bericht NUtblog

Zal je net zien. Is het NUtblog toe aan de publicatie van het 100e bericht, een mijlpaal in de geschiedenis toch, krijgt de voorzitter last van een writer’s block. Hij was uiteraard degene die geacht werd een aanzet te geven tot dit jubileumbericht. Voorzitters worden geacht dit soort dingen te doen, daar zijn ze voor aangesteld. Nu ja, de voorzitter heeft het ook druk. Er moet verhuisd worden. Werk aan de winkel dus. De voorzitter heeft daarmee een goed excuus. De secretaris en de beschermheer zijn begripvol en nemen de zaken voorlopig waar, zodat de voorzitter zich kan bezinnen op het slotwoord van deze post. Ook al iets waar een voorzitter voor aangesteld is.

Als beschermheer kijk ik met trots terug op 99 NUtblog berichten. Wij van NUt hadden geen kwantitatieve doelstellingen qua bezoekersaantallen. En die zijn dan ook ruimschoots gehaald. Meer dan 4000 bezoekers in een kwartaal tijd, het is indrukwekkend. Maandag 11 augustus was de drukste dag met liefst 197 bezoekers. Het meest bekeken bericht haalde zelfs meer dan 600 nieuwsgierigen naar het NUtblog.

NUt leeft, zoveel is zeker. Het lijkt mij op een moment als dit echter vooral zaak te evalueren of de kwaliteit van het Nutblog aan de nooit gedefinieerde verwachtingen voldoet. Hoe trouw zijn we aan onze statuten en de doelstelling van NUt? Ik nodig de secretaris, toch al de man met het best gestructureerde geweten in ons midden, graag uit om hierover hieronder zijn licht te laten schijnen. Om dan vervolgens de voorzitter de eer te gunnen zijn toekomstvisie over het NUtblog en – wie weet – de wereld met ons te delen.

De secretaris neemt hierbij het culturele stokje over van de beschermheer – als in een goed geoliede estafette  (dat dat geen sinecure is, hebben we op de olympische spelen wel gezien). Om de aanzet van de beschermheer een juist vervolg te geven, heb ik het NUt-convenant nog even geraadpleegd. Een belangrijke zin daarin is – ik citeer: “Ons credo is zelfontplooiing van het individu. Dit bereiken wij door in alle openheid en vrijheid kennis over te dragen aan elkaar. Dit vraagt om een flinke dosis nieuwsgierigheid, leergierigheid en zelfreflectie van elke deelnemer. Op deze manier kunnen we elkaar geestelijk op scherp zetten en inspireren.”

De secretaris constateert dat deze doelstelling zeker gehaald is. Die nieuwsgierigheid is een belangrijke dobber. Dat betekent soms ook het vermogen buiten je eigen interesses notie te nemen van andere ontwikkelingen en wapenfeiten. De secretaris bijv. heeft het bericht over Hans Teeuwen tot zich genomen, zoals de voorzitter zich soms zal moeten verdiepen in de sportberichten en de beschermheer in een voor hem onbekende kunststroming.

Voorts zijn de aandachtsgebieden die in het convenant staan, allemaal aan bod gekomen. Toch wil de secretaris hierbij een kritische noot plaatsen: houden we genoeg in het oog of de diversiteit voldoende is? En wat denken we van het introduceren van onderwerpen waarover we alle drie geen experts zijn (we zagen wel al iets ontluiken over de danswereld)? De secretaris pleit ervoor om meer van onze gebaande paden af te wijken en spannende zijweggetjes in te slaan, al dan niet met behulp van derden (in de rol van digitale gastsprekers). ‘Buiten kaders’ of ‘lateraal denken’, zo definieert managementgoeroe De Bono dit.

De secretaris geeft graag het kleinood door aan de voorzitter, daarbij nog eens het algemene credo van NUt benadrukkend: ‘Niets moet, NUt-mag’. Laat dit, na deze enigszins stichtelijke evaluatie, ook van toepassing zijn op de NUt-blog.

De voorzitter is aan zet en deze laat zich helpen door de huidige digitale techniek. Men neme een blog-bericht, werpe dit in een woordmixer en voilà het onderstaande is het resultaat (met een snufje eigen inbreng). Een creatieve oplossing voor een tijdelijk probleem? Het woord is aan u …

100e bericht

… de voorzitter heeft nog een (verhuis)doos met ideeën gevonden… Ik ben het zeker eens met mijn gelijkgestemden. De balans is erg goed op dit moment; NUt varieert van actualiteit tot achtergrondartikel, van weetjes tot trivialiteiten. Ik wil het graag even hebben over een trivialiteit: de statistieken heb ik er niet bijgepakt maar ik heb het idee dat er veel geblogd wordt in de avonduren of juist in de vroege uren van de morgen. In ieder geval op momenten wanneer er nog relatieve rust bestaat.

De filosoof Seneca vroeg zich al af (“wanneer het donker is en mijn vrouw stil is”) wat hij van een dag geleerd had of hem op was gevallen. Hij had nog geen blog (misschien een dagboek) maar zo functioneert dit blog wel. Het ordent je gedachten en levert bovendien, af en toe, nog waardevolle inzichten op. Zo geven we alledrie een eigen invulling aan dit blog en laten we dat vooral zo houden. Met die zelfontplooiing zit het wel goed, NUt leeft, lang leve NUt. Ik ga mij sterk maken voor meer gastschrijvers! Ars longa, vita brevis!

Advertenties

4 gedachtes over “100e bericht NUtblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s