De indische waterlelies in de Efteling: over koningin Fabiola, Bert Kaempfert en Yma Sumac

Als compensatie van de trauma’s van de kinderpostzegels, hadden we gelukkig in onze jeugd al de Indische waterlelies in de Efteling. Zelfs ruige Rambo-jongetjes werden niet helemaal onberoerd door deze lieflijke melodie en wonderlijke tafereeltjes. Ikzelf kwam er graag, net als alle meisjes. Het scheelde natuurlijk ook dat ik niet in de python durfde; ik was toen al een feminiene man in spe.

Jarenlang wist ik eigenlijk niet waar die melodie vandaan kwam. De jaarlijks door mij beluisterde top2000 op radio2 bracht uitkomst: na deze aha erlebnis zag ik in de lijst dat het wijsje “Afrikaan Beat” heette van de Duitse componist Bert Kaempfert. Het sprookje is een opmerkelijke, internationale productie, want het verhaal blijkt geschreven te zijn door Koningin Fabiola van België. Het verhaalt van een heks die dansende elfjes verandert in waterlelies omdat zij jaloers is op hun schoonheid. Verder onderzoek leert ons dat de zang op het conto kwam van de Peruaanse zangeres Yma Sumac.

Deze stemkunstenares (geboortejaar omstreeks 1922) staat bekend om haar zeldzame bereik. Haar figuur is mede daardoor met raadsels omhuld. In de jaren vijftig is zelfs onderzoek gedaan door een musicoloog, die de theorie ontwikkelde dat de wonderbaarlijke stem van Sumac een zeldzaam overblijfsel was uit de primitieve oudheid. Volgens het onderzoek kwam tot de twaalfde eeuw, voordat het notenschrift was uitgevonden, een dergelijk vocaal bereik vaker voor.

Over Bert Kaempfert (1923-1990) vinden we meer down-to-earth informatie. Deze orkestleider maakte achtergrondmuziek voor veel bekende nummers en artiesten, waaronder Strangers in the night van Sinatra. En koningin Fabiola? Die kennen we natuurlijk als de echtgenote van wijlen koning Boudewijn. Haar volledige naam luidt – en probeer dat maar eens te onthouden- Fabiola Fernanda María de las Victorias Antonia Adelaida, gravin de Mora y Aragón.

nl.wikipedia.org
Indische waterlelies, bron: nl.wikipedia.org

Wie de Indische waterlelies nog even wil beluisteren, klikke hier.

Een gedachte over “De indische waterlelies in de Efteling: over koningin Fabiola, Bert Kaempfert en Yma Sumac

  1. Ik las je stukje over de Indische waterlelies , die ik echter nog nooit echt gezien heb. Wel heb ik een behoorlijke collectie platen- en CDs en parafernalia over Yma Sumac. Ze is in 1921 geboren , geen echte Inca-prinses , maar wel uit Peru afkomstig.Ze was in 1990 in Belgie voor een concert,waarna ik haar ontmoette . Haar stem had toen helaas al niet meer het bereik wat ze in de jaren ’50 en ’60 had .Momentheel wordt ze in een verpleeghuis in Los Angeles verpleegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s