Eighties-nostalgie (V): What Fun, geëngageerde reggae-band

Soms kom je er pas veel later achter dat artiesten uit Nederland komen. Zo las ik op de site van het Popinstituut dat de band What Fun als geboorteplaats Haarlem heeft! Deze reggae/skah band had eind 1983 een hit met de single ‘The right side won’. Sinds enige tijd – ik had er al een paar keer naarstig naar gezocht – staat dit nummer nu ook op youtube. Een optreden bij Countdown, met een nog jonge Erik de Zwart én ondertiteling, een leuk extraatje in die tijd, helemaal als je bedenkt dat ik toen pas 6 was.

‘The right side won’ gaat over de zinloosheid van oorlog, in die tijd inhakend op de Falkland-perikelen tussen Engeland en Argentinië. Bij het commentaar op youtube -niet altijd een feest om te lezen- wordt gediscussieerd over de frase na de titelzin “…cause God’s on our side”. Er wordt geopperd dat dit sarcastisch bedoeld is; God wordt ten onrechte misbruikt als rechtvaardiging. Uiteindelijk is wat blijft de pijn van alle slachtoffers, nabestaanden en gewonden. Een tijdloos thema, want l’histoire se répète.

 

Dit nummer combineert inhoud en verpakking op magistrale wijze: een geëngageerd nummer in een lekker reggae/skah jasje. Leuk daarnaast is dat het een multi-culti groep is, iets wat overigens bij veel skahbands voorkwam (denk aan Madness, The Specials of The (English) Beat). En dat zo dicht bij huis! Op wikipedia vernam ik dat de band na een pauze van 16 jaar in 2005 weer bij elkaar is en zo nu en dan nog acte-de-présence geeft.

Een gedachte over “Eighties-nostalgie (V): What Fun, geëngageerde reggae-band

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s