Eerste vorm van massahysterie door toedoen van Rudolph Valentino

Flauwvallende en hysterische (meestal vrouwelijke) fans kennen we toch vooral vanaf de jaren ’50 en ’60, toen Elvis met z’n heupen wiegde en The Beatles de zalen plat speelden. De iets jongeren onder ons maakten dit van dichterbij mee, bij het afscheid van Doe Maar in 1984 of wellicht later nog bij Take That of welke boyband dan ook. De Pelvis was echter lang niet de eerste die dit voor elkaar kreeg, want decennia eerder veroorzaakte de filmster Rudolph Valentino als eerste dit fenomeen.

Deze latin lover was in 1913 uit zijn geboorteland Italie naar New York gereisd. Hij ging daarna door naar San Francisco, waar hij toneeldanser was en enkele bijrolletjes speelde.  Zijn doorbraak kwam in 1921 in ‘Four Horsemen of the Apocalypse’, waarin hij een beroemde tango-scene speelde. In hetzelfde jaar speelde hij nog in ‘The Sheik’. Door deze twee rollen stal hij de harten van vrouwen die zich in drommen naar de bioscoop spoedden om daar te zwijmelen bij de aanblik van Valentino. Zijn atletische lijf, mooie ogen, exotische uitstraling en hartstochtelijke spel: ja, Rudolph was hot.

Bij de heren kon hij echter op minder enthousiasme rekenen. Ze vonden hem – ongetwijfeld ingegeven door een stuk jaloezie – een gladjakker, mede doordat hij steeds een soort gigolo speelde. Valentino reageerde hier wel op, door later rollen als bokser en stierenvechter te spelen. Ook daagde hij een journalist van de Chicago Tribune uit voor een bokspartijtje.

De korte levenswandel van Valentino biedt nog meer smeuiigs. Zo had hij in zijn eerste huwelijksnacht al ruzie met zijn (lesbische!) vrouw. Daarna hertrouwde hij te snel, zodat dit hem op een aanklacht van bigamie kwam te staan. Ook scheen hij schoensmeer te mengen met brillantine om zich te weren tegen opkomende kaalheid. Dit laatste was ook de reden dat hij talloze pillen slikte. Mogelijk was dit mede de oorzaak van zijn vroege dood, in 1926, 31 jaar oud. Hij kreeg een maagzweer, waar hij nog wel van herstelde, maar een paar dagen later overleed hij aan een buikvliesontsteking. Op zijn begrafenis vochten zijn achtergebleven fans zich in een chaotische menigte van tienduizenden bewonderaars naar zijn kist om die aan te raken en te kussen.

Rudolph Valentino in The Sheik, bron: www.mninter.net
Rudolph Valentino in 'The Sheik', bron: http://www.mninter.net
Advertenties

2 gedachtes over “Eerste vorm van massahysterie door toedoen van Rudolph Valentino

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s