Chapelle du Rosaire, Vence

kapel_venceAls mij iets is bijgebleven van de kunstgeschiedenislessen van vroeger is dat de Rozenkranskapel van Matisse in Zuid-Frankrijk.
Een mooi kapelletje met een uniek interieur. Matisse beschilderde de muren met gestileerde figuren uit de christelijke traditie. Overigens een prestatie op zich want hij schilderde alles vanuit een stoel met een verlengde schilderslans. Tussen 1949 en 1951 werd er aan gewerkt. In 1954 overleed Matisse.

Naast het interieur droeg de Fransman ook zorg voor de huisstijl; hij maakte de kazuivels voor de priesters. Een soort wapenschilden zijn  het haast en prachtig van kleur.kazuivel1

Het meest indrukwekkend zijn de glas-in-loodramen. Deze zijn opgebouwd uit drie kleuren: levendig blauw voor de Mediterraanse zee en lucht, groen voor het groen en geel voor de zon. Dit levert een haast hemels effect op als de zon door de ramen schijnt.

(Afbeeldingen: independent.co.uk, cineclubdecaen.com en moma.org)

Update: 26 november 2016

Een gedachte over “Chapelle du Rosaire, Vence

  1. interessante blog, de glas in lood ramen in veel kerken zijn de moeite waard om nader te bestuderen en inderdaad- vaak ook door de lichtval

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s