De behulpzame gedichten van Hans Bouma

De secretaris herkent de onverklaarbare invallen of ideeën voor een blog, zoals de beschermheer die eerder vandaag opbiechtte. Soms zijn er echter beter te beargumenteren aanleidingen om er eentje te schrijven, wat overigens geen enkel causaal verband hoeft te hebben met de kwaliteit van het geproduceerde. De afgelopen weken is in de media (te?) veel aandacht besteed aan de nieuwe dichter des vaderlands, Ramsey Nasr. Die tourt nu alle provincieën door als een doorgewinterde politicus in verkiezingsstijd, om poëzie -om maar eens een lekker cliché te gebuiken- op de agenda te zetten. Daarnaast zag de secretaris tot zijn schrik na de subtiele metamorfose van de looks van deze site dat de teller in deze categorie slechts op 2 staat.

Als hoeder van de kwaliteit maar zeker ook van onze verscheidenheid zet ik nu de dichtkunst in de schijnwerpers in de persoon van Hans Bouma. Bouma (geboren in 1941) is oud-predikant en oud-uitgever en nu werkzaam als schrijver en dichter. Hij schrijft poëzie voor belangrijke levensmomenten en gevoelens, getuige ook de namen van zijn bundels, zoals ‘Voor jou is mijn droom’ en ‘Symbolen van je leven’. De gedichten van Bouma zijn niet nodeloos ingewikkeld, maar bevatten wel genoeg intensiteit. Ze kunnen erg van pas komen, als je je verbondenheid met je dierbaren wilt uitdrukken, maar niet de juiste woorden kunt vinden, als die er al zijn. Erg praktisch ook, wanneer je een kaartje over verdriet, vriendschap danwel geboorte van inhoud wilt voorzien!

Omdat schrijven over poëzie net als het begrijpen ervan geen sinecure is, eindigen we ter illustratie met het gedicht ‘Overkant’ uit de bundel ‘Droom die mens werd’ (101 gedichten bij een geboorte):

Jij zo nabij, zo vertrouwd

Binnenkant van ons bestaan-

zo prachtig

als jij je onttrekt,

alles te buiten gaat.

Nieuw land, lief vergezicht.

Overkant.

Glimlachend noem ik je naam,

pak ik je hand.

Jij zo jij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s