Boer, ga fietsen met uw kippen!

Een foto op de voorpagina van de Volkskrant deze week toont ons een Nederlandse boer die met een brommertje een ontsnapt schaap terugbrengt naar zijn kudde. Dat doet ons eraan denken dat het vervoer van levende dieren op tweewieler tot onze grote spijt volledig uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen is.  Ja, af en toe een idioot kwijlend hondje in een keurig rieten mandje, maar dat telt natuurlijk niet. We hebben het hier over dieren die worden vervoerd om te worden opgegeten. Of verhandeld en dan opgegeten, dat mag natuurlijk ook.

In minder rijk bedeelde landen zie je het nog vaak, en het is altijd een fraai gezicht. Het heeft iets puurs, iets basics, zo’n boertje dat op de fiets, brommer mag ook, een voorraadje kippen of lammeren wegbrengt. Het herinnert ons aan de eerste fase na het jagersbestaan van de mensheid: we vestigden ons ergens, teelden wat sla zonder slasaus en hielden een paar kippen. De wereld was simpel, behalve naar de markt hoefde je nergens naar toe. Mensen, dat is toch wat anders dan 450 km file bij een regenbuitje op dinsdagochtend.

Daarom houdt NUt bij deze een pleidooi voor hetfrequenter vervoeren van dieren op tweewielers in ons land. Wel een beetje diervriendelijk natuurlijk, geen twintig kippetjes in een kooitje van 35 bij 35 cm, anders wordt Marianne Thieme boos. Het zal ons straatbeeld opfleuren en ons een beetje terugbrengen in de richting van de basis van het bestaan.

2 gedachtes over “Boer, ga fietsen met uw kippen!

  1. leuke blog! ik zal er op letten. De laatste keer dat ik een beest vervoerde op de fiets was een overreden (overleden) kat, in de stromende regen (hoe symbolisch)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s