Jazzcafé De Muze in Antwerpen (++++1/2)

Na een jaar de kat uit de boom gekeken te hebben vond een deel van de klankbordgroep het tijd voor een vrouwelijke noot in het tot nu toe geheel mannelijke nutblog.
Een grote kans diende zich aan: twee dames op zakenreis. Altijd leuk om over uit te weiden. Aangezien de reis naar Zeeuws-Vlaanderen ging, en de dorpjes daar ons niet zo flamboyant leken, kozen we voor onze nachtrust het immer gezellige Antwerpen.

Niet alles is echter geschikt voor het Nutblog, dus de geweldige ‘kleedjeszaak’ “Lets go bananas” en de Mario, onze (bijna) persoonlijke, dansende kok, laten we hier voor wat het was. We richten ons volledig op Jazzcafé ’De Muze’.

bron: www.sengers.ch
bron: http://www.sengers.ch

‘De Muze’ is in Antwerpen en omstreken een begrip. En wij weten nu waarom:
Dit oude pand aan de Melkmarkt is geweldig! De kleine baksteentjes met ingewerkte gotische nisjes, de galerijen met zicht op bar en podium, de vele ongelijke traptreden ademen een geweldige sfeer.
Ook herbergt de Muze dagelijks een verrassing: van bandjes tot jam-sessies, iedereen lijkt welkom. Inkom gratis. In de 45 jaar dat ‘De Muze’ nu bestaat is het omgevormd van toevluchtsoord voor artistiek Vlaanderen tot classy jazz-café, volgens De Standaard.

Ook tussen de bandjes door weten ze hier van wanten. Toen wij aan ons derde kriekje zaten, werd de cd flink hard gezet. Geen jazz. We hoorden een mengeling van zigeunermuziek en Franse chansons, maar bij een iets meer down-tempo nummer konden we toch min of meer het Vlaams verstaan. Het ging over ‘Breughel kom binnen in de lichten van de kroeg’, ‘gravuren aan de muren’ en meer van dat soort schone zaken. Na verdere research bleek het te gaan om ‘Café Breughel’ van de in november 2008 overleden Wannes van de Velde. Deze Antwerpse band is meermaals op youtube te vinden, ook zeker de moeite waard!

Twee minpuntjes. Eén: wanneer welk optreden is, is op internet niet te vinden. Twee: je kunt er niet eten, dus mag er volgens de Belgische regels gerookt worden. Maar dat hoort toch eigenlijk ook wel weer bij jazz…

Ondanks twee minpuntjes dus toch een geniale ++++1/2 voor De Muze!

3 gedachtes over “Jazzcafé De Muze in Antwerpen (++++1/2)

  1. Amai, ge sloat dunne spaiker op zunne kop!
    Nog een noemenswaardig kenmerk van deze kroeg: de prachtige, degelijke, robuuste, donkergroene kopjes met een gouden randje… Waar vind je zulk schôn servies nog tegenwoordig?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s