Sommige kunstwerken doen eeuwen na dato nog zo ontzettend fris aan. Een van de origineelste kunstenaars aller tijden is Giuseppe Arcimboldo, die leefde van ca 1527-1593. Hij werd de hofschilder van keizer Ferdinand I in Praag. Arcimboldo was een veelzijdig man: naast schilder was hij ook musicus, ingenieur en kostuumontwerper.
De Italiaan is vooral bekend geworden met zijn vindingrijke portretkoppen. Een mensenhoofd stelde hij samen uit voorwerpen uit de natuur, vaak met 1 thematiek: bijv. fruit of bloemen. Uitzondering hierop vormt zijn “Bibliothecaris (1566)”, voor de secretaris een fenomenaal hoogtepunt uit de schilderkunst. Voor zover bekend is deze boekenkop het enige portret van Arcimboldo dat niet uit aan de natuur ontleende elementen is samengesteld.

Wellicht kent u Arcimboldo ook uit psychologische testen of trompe-l’oeil voorbeelden. Hij maakte namelijk ook zogenaamde omkeerschilderijen, bijv. “Scherts met groente” ook wel bekend onder de naam “Groenteboer”. Op het eerste oog ziet dit schilderij er uit als een stilleven: groenten in een kom. Het komische is dat, wanneer je het schilderij omkeert, zich een groenteboer openbaart!
Het werk van Arcimboldo valt onder de kunststroming maniërisme, dat een nabootsing van de natuurlijke werkelijkheid vervangt door niet-naturalistische, fantastische metamorfosen van de werkelijkheid. Op deze stijl zou later het surrealisme in de 20e eeuw teruggrijpen. Misschien verklaart dit mede het verfrissende karakter van Arcimboldo’s werk?
Die groenteboer heette dan Salvador Dalí?
Fraai kunstwerk inderdaad!