Joseph Beuys, een bijzondere man

Feitjes zijn saai. De voorzitter laat zich graag voorstaan op het feit dat hij, meestal, meerdere antwoorden kan ophoesten op de vragen in de BBC-quiz University Challenge. Maar, zijn mensen die deze feitjes kunnen ophoesten echt bijzonder? NUt twijfelt hier sterk aan.

Joseph Beuys (1974)

Bijzondere mensen verzinnen dingen, vertellen verhalen en creëren een nieuwe wereld of werkelijkheid. Als er iemand was die lak had aan feitjes was het de Duitse beeldhouwer, performer en kunstwetenschapper Joseph Beuys (Krefeld, 1921 – Düsseldorf, 1986). Een groot deel van zijn productie als kunstenaar was gebaseerd op een verzinsel.

Het verhaal gaat dat Beuys als jonge dienstplichtige neerstortte met zijn Stuka boven de Krim. Hij verloor bewustzijn en kwam pas bij van een sterke geur van vilt en vet waarmee Tataren hem hadden ingesmeerd. Deze geur ontwaakte de kunstenaar in hem, zo vertelde hij later.

De vraag is niet of het waar is wat Beuys verzon over zijn redding door de Tataren in de Tweede Wereldoorlog. Feit is dat het verhaal tot de verbeelding spreekt en het ‘merk’ Beuys een stevige basis geeft.

Niet voor niets zijn vilt en vet twee terugkerende symbolen in Beuys’ werken.

Plight (1985)

De voorzitter weet ook niet wat hij nu precies moet denken van werken als Fettecke of 7000 Eichen.

Toen hij onlangs echter Centre Pompidou in Parijs bezocht, trof hem een ander werk van de Duitser: Plight (uit 1985). Je moet, via een lage ingang, een soort achterkamer in. Hier staat een vleugel op parket, omringd door honderden rollen vilt. Je voelt al meteen een vreemd soort rust over je komen. Je wordt als het ware in het werk gezogen en wordt onderdeel van het geheel en dat geeft een bijzonder soort rust. Vergelijkbaar met de atmosfeer na een sneeuwbui: alles lijkt even stil te staan en geeft je een verhoogd bewustzijnsgevoel. Mensen om mij heen leken dit ook te ervaren.

Een gevleugelde uitspraak van Beuys was: ‘Jeder Mensch ist ein Künstler’. De man met de hoed beperkte zichzelf ook niet louter tot de beeldende kunst zoals in deze video is te zien.

N.B. Voor de inhoud van dit artikel is geput uit een artikel van Will Gompertz in The Guardian (5 maart, 2009). Verdere bronnen: ubu.com en wikipedia.de/nl

(Afbeeldingen: lumas.de en cheminements.canalblog.com)

Update: 30 januari 2014

Een gedachte over “Joseph Beuys, een bijzondere man

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s