Prettig stevige pop van The Romantics

De sensitieve secretaris is een beetje bang van stevige muziekstijlen als heavy metal, grunge en punk. De vaak sombere kledij, de zwartgallige en weinig genuanceerde teksten en de substantiele hoeveelheid herrie die je huiskamer worden binnengeslingerd, vormen nu niet bepaald een lust voor het gevoelige oor. De secretaris is echter de beroerdste niet en probeert tussen het kaf het koren te lokaliseren.

Zo biedt de punktijd genoeg aantrekkelijke muzikale aanknopingspunten. De werkloosheid viert hoogtij en de grote steden kampen met een toenemend racisme. De generatie ‘Nix’ of hoe we de jeugd uit die tijd sociologisch willen etiketteren, zet zich flink af tegen de maatschappij. In Amerika groeien The Ramones uit tot internationale iconen en in Engeland halen The Clash en The Sex Pistols volle podia en menig krantenkop. In de schaduw van deze supersterren bouwen ook The Romantics uit Detroit een oeuvre op, dat valt te categoriseren onder het label ‘punk rock’ of ‘power pop’. Vanwege hun looks komen ze in popencyclopedieen ook wel onder de rubriek new wave terecht.

In 1978 scoren The Romantics een bescheiden hit met ‘What I like about you’. Dit nummer wordt in het volgende decennium populairder, dankzij het gebruik ervan in een aantal tv-reclames. Terecht, want wat een heerlijk stoere song. Typisch een nummer waar geen speld valt tussen te krijgen. Het duurt nog geen 3 minuten, maar dat is nu precies de kracht: niet te lang, niet te hard, gewoon strak en lekker als een perfect passende spijkerbroek.

Leuke bijkomstigheid is dat het nummer wordt gezongen door de drummer, Jimmy Marinos. De bands waarbij dit gebeurt, zijn op de vinger van een hand te tellen: naast Genesis en The Eagles schiet me verder niet veel te binnen. Geinig gezicht: het publiek kijkt tegen drie goed gekapte gitaristen aan met leren jackies. Marinos brult zijn boodschap vanachter het drumstel met tomeloze energie de wereld in. Overigens zong Marinos zeker niet altijd: in ‘Talking in your sleep’, dat in 1981 in de Nederlandse hitlijsten bivakkeerde, neemt Coz Ganler de vocals voor zijn rekening. Anno 2009 treden The Romantics nog steeds op, alhoewel van de originele samenstelling welgeteld nog 1 lid over is.

3 gedachtes over “Prettig stevige pop van The Romantics

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s