Memoires uit het klasgenotenboekje

Had u het vroeger ook, zo’n poeperig vriendenboekje, waar uw klasgenootjes intieme feitjes aan het papier toevertrouwden? De secretaris heeft het kleinood nog altijd en heeft het speciaal voor NUt van zolder gegrist. De meeste kinderen uit mijn toenmalige groep 6 hielden niet van spruitjes, witlof en afwassen. De meisjes wilden later graag kapster of schoonheidsspecialiste worden; de jongens waren wat minder unaniem, alhoewel op die leeftijd spannend klinkende beroepen als piloot, militair en zelfs commando en geheime politie werden gememoreerd. De secretaris droomde omstreeks 1986 van een status als beroemde zanger, schrijver of korfballer.

Dat derde beroep bracht hem in die jaren enkele sportieve lokale succesjes, ofschoon dat niet al te moeilijk moet zijn geweest in een door een anderhalve man en een paardenkop beoefende sport. Op relationeel gebied haalde de secretaris meer prijzen binnen, want – en de cliches worden weer eens bevestigd- deze gemengde sport leverde hem zijn eerste twee vriendinnetjes op. Het eerste beroep oefende de secretaris indertijd ook uit in de praktijk: het duo Thomas en Thomas formeerde de groep ‘The Stars’. Daarmee probeerden ze zich, naast hun vol enthousiast ingezette playbackcarriere, in de schijnwerpers te treden.

Dit bleef echter voornamelijk beperkt tot de lampen van de slaapkamer, want behalve over twee zeer matige keeltjes beschikten de twee evenmin over enige beheersing van welk muziekinstrument dan ook. Een uitzondering vormde de blokfluit, waarin zij gedurende een klein jaar op een vreselijk belerende wijze geschoold waren door de door vele leerlingen uitgekotste juffrouw S., die nog stamde uit de tijd van de boekjes van dokter Spock. De songteksten daarentegen waren niet van de geringste kwaliteit. Van het debuutalbum waarvan me de naam helaas ontschoten is, herinner ik me het verrassend volwassen klinkende ‘Vertrouw jezelf’. Het refrein: “Vertrouw jezelf, dat is al een groot stuk in je leven” getuigt van een zekere rijpheid voor een 9-jarige.

Bron: www.hetspeelplein.nl
Bron: http://www.hetspeelplein.nl

The Stars wisten, ondanks hun vocale beperkingen, wel waar een goed album aan moest voldoen. Een tweede hit zou ‘Denk aan ons’ moeten worden, tegenkracht voor het gevoelige ‘Vertrouw jezelf’. Het refrein “Denk aan ons, dan word je weer vrolijk; denk aan ons, dan word je weer blij” is simpel maar pittig. Bent u nog niet helemaal overtuigd van het niveau van de Brabantse groep: de beste song betrof de enige cover die de groep in petto had, ‘Ik dans dus ik besta’. Oorspronkelijk gezongen door Henk en Henk van Het Goede Doel, dachten Thomas en Thomas van The Stars dit wel dunnetjes over te kunnen doen.

En voor zowaar geen slechte poging: het is ook het enige nummer dat met een echt muziekinstrument werd begeleid. U raadt het al: die vermaledijde blokfuit. Op de andere creaties van het album gebruikten we met name de knokkels van onze handen die menigmaal op de kastdeur of het bed werden geslagen. Thomas H is in vorm en blaast het nummer naar een goed einde, waarbij de secretaris vocaal keurig in het ritme blijft. Na dit debuutalbum droogde de creativiteit enigszins op en deden voorts een ons uitlachende broer, andere hobbies en een succesvollere playbackcarriere deze ambities langzaam doven.

En de tweede droom? Daar biedt NUt de laatste jaren inspiratie voor en u kunt zelf oordelen of dat iets voorstelt. Mocht u overigens nog interesse om enkele noten van bovenstaand te horen, dan haalt de secretaris zonder schroom het cassettebandje van de zolderkamer. Als u nog weet waar u dat in kunt stoppen, natuurlijk.

2 gedachtes over “Memoires uit het klasgenotenboekje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s