De avonturen van de voorzitter in Waals-Brabant

musee_hergeWist u dat Kuifje de eerste man op de maan was? Jazeker, hij landde daar al in 1954. Fictief natuurlijk maar aan de ‘echte’ eerste landing wordt ook nogal eens getwijfeld.
In Mannen op de Maan kunnen we zien hoe het Kuifje c.s. verging tijdens hun maanreis.

Dit feitje wordt breed uitgemeten in het onlangs geopende Hergé Museum (Musée Hergé) te Louvain-la-Neuve. Het stadje is gebouwd op parkeergarages (!). Wegen lopen erlangs en tussendoor, dit is werkelijk bizar. De reden dat deze plek als locatie is gekozen is een conflict tussen de overheden en de weduwe Hergé geweest.

Enfin, de idee van architect Christian de Portzamparc was om het museum los te plaatsen van het stadscentrum. Dit effect wordt deels bereikt door de houten loopbrug (zie foto links). Bij benadering van het gebouw via de brug, groeit de opwinding; de gevel is indrukwekkend!

Gesnapt

Eenmaal binnen worden alle disciplines van R.G. (fonetisch Hergé, de omgekeerde initialen van Georges Remi) getoond. De Brusselaar was bijvoorbeeld een excellent reclametekenaar en bovendien geestelijk vader van de kwajongens Quick en Flupke.

De zaalwachten bederfen echter het feestje, ze zitten op je lip en dus ook op die van de voorzitter. Fotograferen wordt niet op prijs gesteld (hoewel dit nergens wordt vermeld). Het lukte de voorzitter toch om enkele foto’s van, vooral Joost Swarte’s (scenograaf van het museum) werk, te knippen voordat hij ‘gesnapt’ werd.

Graphic novels
als kunstvorm

Hergé was een ‘huisfilosoof’ en las veel filosofieboeken. Ik wil afsluiten met een mooie voorspelling van de meester zelf. Gevraagd naar de staat van de strip in het jaar 2000 (tijdens een interview in 1964), antwoordde hij:
‘ … Ik hoop oprecht dat de strip dan burgerrechten heeft, daarmee bedoel ik dat deze op gelijke voet staat met de literatuur- en filmkunst (met deze kunsten bestaan overigens veel verbanden). Een kunst op zich dus, met haar eigen grootheden. Iemand die de tekenkunst naar een hoger plan brengt en niet wars is van een literaire ondertoon in zijn werk …’
Was het niet rond de eeuwwisseling dat de graphic novel wereldwijd bodem onder de voeten kreeg?

Duizend bommen en granaten – epiloog
Terug naar huis moest ik even aan kapitein Haddock denken (die trouwens noch in het Frans, noch in het Engels een naamsequivalent heeft). Tijdens het tanken had ik een ‘duizend bommen-moment’ toen ik de tankdop probeerde te ontgrendelen.
Waar is Trifonius Zonnebloem als je hem nodig hebt, dacht ik, terwijl de rij achter mij steeds langer werd. Inmiddels putte ik verder uit het vocabulaire van Haddock: ‘Alle donders, verdraaide basji-boezoek. Stuk boordschuttertje met je slabbetje voor. @#?*!’
De handleiding bracht uiteindelijk uitsluitsel …

Goed, het eindoordeel. Mits het museum niet integraal wordt verplaatst naar een geschikt(ere) omgeving en de zaalwachten wat meer afstand nemen, blijft het bij +++½ als oordeel. Een extra plus zou in bovengenoemd geval toegekend worden!

signatuur Hergé
Bronnen: www.tintin.com, Wikipedia en de (mini)catalogus Hergé Museum (éditionsmoulinsart, 2009)

Advertenties

2 gedachtes over “De avonturen van de voorzitter in Waals-Brabant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s