Restaurant Odessa te Nijmegen (++++)

In de laatste week voor hun zomerreces gaven de Voorzitter en de Secretaris andermaal toe aan hun culinaire behoeften. De Voorzitter sloofde zich uit door van de hoofdstad naar Keizer Karelstad te sporen, alwaar een zoektocht werd gestart naar een geschikte locatie. Het verhaal gaat dat de Voorzitter enige tijd terug met een andere compaan tevergeefs trachtte restaurant Odessa te bereiken. Alhoewel hij dit zelf ontkrachtte -wellicht wat overmoedig door een onlangs afgeronde cursus die we hier niet zullen expliciteren- meent de secretaris dat hier best een kern van waarheid in kan zitten, gezien het alom beperkt gevoel voor geografie van onze respectabele Voorzitter.

Toegegeven, heel makkelijk te vinden is het op de Antoniusplaats gesitueerde Odessa niet, dus raadpleegt u vooral even een plattegrondje dan wel google maps. Het levert u en passant een plezierige wandeling door de onderschatte Nijmeegse benedenstad op. Bij binnenkomst werd de secretaris aangenaam verwelkomd door het oranje getinte interieur dat hem aan de warmte van zijn eigen woonkamer deed denken. Warm was het buiten ook; derhalve stoomden we door naar het achterliggende terras dat al flink bezet was. Het is prima toeven daar: ondanks dat de tafeltjes tamelijk dicht bij elkaar staan, heb je toch een gevoel van ruimte door de aanwezige bomen. En wat een rust, zo midden in de stad!

Aangezien we genoeg NUttigs te bespreken hadden, beperkten we het voorgerecht tot een stokbroodje met kruidenboter. De Voorzitter was daarnaast druk met het pesten van de wesp die het glas Tonic van de secretaris nogal aantrekkelijk vond. Het hoofdgerecht liet ons net iets langer dan de norm wachten, maar wellicht moeten we wat coulant zijn gezien de relatieve drukte op deze dinsdagavond. De Voorzitter kreeg een flink stuk gegrillde tonijn op zijn bord met een zomerse salsa die medium gebakken uitstekend tot zijn recht kwam. De secretaris koos voor een vegetarische optie, de ravioloni, gevuld met ricotta en pestosaus en bedekt met pijnboompitten en oude pecorino. Erg smaakvol met als extraatje in een glaasje geserveerde basilicum room. De bijgeserveerde friet, gekookte witlof en salade getuigden van weinig creativiteit, maar we lieten er ons door de prima hoofdgerechten allerminst door ontmoedigen.

Terras Odessa, bron: www.foodz.nl
Terras Odessa, bron: http://www.foodz.nl

De espresso sloot aan bij het niveau van de tonijn en de ravioli en samen met de uiterst vriendelijke bediening en het prettige decor waanden we ons al enigszins in vakantiestemming. Na het betalen van de rekening hielden we impulsief halt aan de bar om daar de wijn en de port aan een strenge keuring te onderwerpen. En het moet gezegd: ook hier scoorde Odessa genoeg sterren, al kwam het misschien doordat de Voorzitter daarvoor zijn NUt-visitekaartje had afgegeven aan de zichtbaar nerveus wordende serveerster. We zijn echter de beroerdsten niet: na deze goede ervaringen verzekerden we haar dat ze de recensie met open blik tegemoet kon treden.

Traditiegetrouw liepen we bekenden tegen het lijf: dit keer was het de secretaris die het echtpaar tegenkwam die hij jaren geleden op een fietsvakantie in Polen had ontmoet en waarvan de vrouwelijke helft momenteel dezelfde broodheer dient. Zij probeerden de Voorzitter nog hun zeilboot te verkopen toen deze pochte dat hij deze tak van sport goed beheerst. Het beruchte avontuur in Mook moet toch maar eens wereldkundig worden gemaakt…Een te korte nacht heeft ons oordeel niet aangetast: met de wind in de zeilen koersen we af op een  ++++.

3 gedachtes over “Restaurant Odessa te Nijmegen (++++)

  1. Odessa, je verwacht meanderende rivieren, zilte lucht en serveersters met broeierige ogen. Niets van dit alles in Nijmegen, de amuse met garnaaltjes, komkommer en een zoetzure saus was echter wel voortreffelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s