Er ligt een mooie taak te wachten tot 2028!

Wil je als ambtenaar tegenwoordig nog een beetje meetellen, dan ontkom je er niet meer aan om een groot sportevenement te halen naar je stad of land. Dus staan in 2010 in Amsterdam de start van de Giro d’Italia en in Rotterdam het vertrek van de Tour de France op de agenda. En dat terwijl we net het EK hockey en de start van de Vuelta in Assen achter de rug hebben. Het vervolg is passend: deze week werd bekend dat in 2012 de WK wielrennen naar Limburg komen. In 2018 gaan we vervolgens samen met de Belgen voor het WK voetbal en ook dát is nog maar een opstapje. In 2028 moeten immers de Olympische Spelen in Nederland georganiseerd worden!

Prachtig, al die ongebreidelde ambitie. Grote sportevenementen zijn niet alleen goed voor de ego’s van wethouders en ministers, maar ook voor de Nederlandse sportwereld. Ze stimuleren atleten om het beste uit zichzelf te halen. Sportbonden en verenigingen krijgen bovendien een unieke kans om nieuwe leden te werven. Bij een juiste aanpak kan zelfs de hele maatschappij profiteren. Er zijn nauwelijks betere kapstokken denkbaar om fair play, gezondheids- en anti-discriminatieprojecten aan op te hangen. Bovendien vormen grote toernooien de ideale gelegenheid om een stel bouwvakkers aan het werk te zetten en een paar nieuwe stadions, beter openbaar vervoer en fileloze snelwegen uit de grond te stampen.

Een beetje duur is het allemaal wel. Om de kandidatuur van de Olympische Spelen voor te bereiden is bijvoorbeeld tussen 2009 en 2016 een investering van 250 tot 900 miljoen euro nodig. Per jaar welteverstaan! Het zijn vooral overheden die zich garant stellen voor deze kosten. Zo steekt de gemeente Amsterdam liefst vijf miljoen euro in de start van de Giro. En dat in de huidige tijden van crisis, waarin ons allemaal twee jaar extra werken voor ons pensioen in het vooruitzicht gesteld wordt.

Gelukkig, zo weten de verantwoordelijke ambtenaren ons steeds weer te vertellen, wordt al dat geld braaf terugverdiend. Opbrengsten uit kaartverkoop, economische groei, aantrekkend toerisme en groeiende sponsorgelden zorgen voor inkomsten. Een sterkere sportcultuur voor een krachtigere samenleving waarin minder geld nodig is voor sociale ondersteuning, armoedebestrijding en gezondheidszorg.

Zie zo’n verzameling harde en zachte factoren maar eens in een degelijk economisch model te proppen. Lastig, zoniet onmogelijk! Het gevolg is dat er de meest bijzondere berekeningen uit de hoge hoed getoverd worden om de investeringen te verantwoorden.

Even terug naar de vijf miljoen voor de Girostart. Amsterdam verwacht volgens de Volkskrant dat tegenover die investering een opbrengst staat van maar liefst 25 miljoen. Nou heeft de gemeente Amsterdam een paar zaken goed voor elkaar, zoals de garantie van drie dagen lang live televisie verzorgd door de NOS, maar we praten hier wel over een rendement van liefst 500%. Dat is niet minder dan 25 keer zoveel als meester-oplichter Bernard Madoff aan zijn klanten beloofde! Gelukkig staat Amsterdam bekend om haar degelijke financiële ramingen. De Noord-Zuidlijn kost ook maar een paar miljard meer dan gedacht, zullen we maar zeggen.

Betekent dit soort financieel gegoochel dat we al die grote sportevenementen in Nederland maar af moeten blazen? Nee, natuurlijk niet. We zullen alleen moeten accepteren dat de talrijke positieve effecten, waar zonder meer sprake van is, moeilijk compleet te meten zijn. Er blijft gewoon een beetje onzekerheid over.

Grote troost is dat hoe dan ook de omvang van de positieve effecten te beïnvloeden is met goed geformuleerd en uitgevoerd beleid. Goed georganiseerde projecten kunnen juist in het licht van grote sportevenementen tot veel goeds leiden. We kunnen dankzij al die sportevenementen in 2028 aardiger, toleranter, gezonder en welvarender zijn dan nu. Politici en sportbestuurders van Nederland, er ligt een mooie taak op u te wachten!

Auteur: drs. Joris van Dooren

2 gedachtes over “Er ligt een mooie taak te wachten tot 2028!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s