Het Geheim van de Klokkenmakers (++++)

Onlangs kreeg de Beschermheer van NUt een DVD in handen met de titel Het Geheim van de Klokkenmakers. Deze titel bracht onmiddellijk visioenen teweeg van een knus avondje op de bank. Dit was vast een vrolijke kinderfilm, met ridders en draken en ingesproken door Katja en Jamai. Kortom, een geweldig excuus om je omringd door waxinelichtjes verschrikkelijk vol te proppen met popcorn of chips.

Bij nader inzien bleek het om iets heel anders te gaan. Documentairemaker Gerard Cevaal van de Filmsmederij greep de legende van de klokkenmakers, die in vroeger tijden bijeen zouden komen om stiekem samen de snelheid van de tijd op te voeren, zodat we een steeds sneller leven zouden gaan leiden, aan voor een boeiende film over de invloed van digitale media op ons welzijn. Om erachter te komen of wij en  vooral onze kinderen niet horendol worden van al die games, chatboxes en second life avatars (om maar een paar zaken te noemen), voert hij gesprekken met vooraanstaande wetenschappers, technologen, gamers en journalisten.

Het beeld dat Cevaal, van huis uit bioloog, schetst stemt niet echt vrolijk. We komen in zijn documentaire kinderen tegen die alle voeling met de natuur kwijt lijken te zijn. Of gamers die enkel nog in een virtuele wereld schijnen te leven. Met andere woorden, de balans is zoek en niet alle zintuigen staan op scherp. Hier verandering in brengen is moeilijk. Niet voor niets duikt al snel een vergelijking op tussen de tabaksindustrie en de game-industrie. Beide slagen er angstaanjagend gemakkelijk in verslavende elementen in te bouwen.

Het is zware kost die Gerard Cevaal voorschotelt. De zin in een zak chips vergaat je al snel. Maar boeiend is het wel. U kunt Het Geheim van de Klokkenmakers derhalve als een aanrader beschouwen, mits u interesse heeft in nieuwe media, opvoeding en de samenleving. Wij delen vier NUtsterren uit: ++++.

2 gedachtes over “Het Geheim van de Klokkenmakers (++++)

  1. oeps, op dit moment zit ik op de ene bank te bloggen met op de andere bank 2 tv-turende kinderen, waarvan er eentje bang is van de tekenfilm en de andere in slaap dreigt te vallen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s