Gasterij “Als toen” (+++1/2)

De secretaris deed onlangs een overstap naar een nieuwe functie bij zijn huidige werkgever. Een beetje verfrissing kan immers na 5 jaar trouwe dienst geen kwaad; voor je het weet sta je meerdere keren per dag bij de koffieautomaat te ouwehoeren en draait de automatische piloot op volle toeren. Hij prakkezeerde over een bescheiden afscheid van zijn oude kameraden, maar toen de secretaris al te lang draalde, werd hem een heus afscheidsdiner aangeboden. De secretaresse had, vlak voordat ze in dienst trad, haar huwelijk inclusief spijzen gevierd in Gasterij “Als toen” in de door sommige Nijmegenaren nog steeds onderschatte wijk Hees. Het frappante was dat geen enkele collega, ook niet de door de wol geverfde tafelaars, hier eerder de avondmaaltijd genuttigd had.

De secretaris betrad met zijn eega, die kennelijk nog binnen het afdelingsbudget paste, met gemengde gevoelens het pand, want partir c’est mourir un peu. Al snel maakte ontspanning zich van hem meester, daar ambiance en gastvrijheid bij “Als toen” hoog in het vaandel staan. Daarbij kwam dat alle gezonde collega’s kwamen opdagen -je moet altijd maar afwachten wat ze echt van je vonden. Het interieur is gevarieerd door de verschillende soorten meubilair: wij namen plaats aan een verhoogde tafel, zodat je een aan-de-bar-zit gevoel kreeg.

Het verrassingsmenu had qua kwaliteit in een andere chronologie moeten verlopen. Het klinkt wellicht marginaal, maar het vooraf geserveerde brood met pesto was heerlijk met een originele vondst van zoetzure olijven, waar je zelfs de meest conservatieve hater van deze Zuid-Europese lekkernij over de streep zou kunnen trekken. De geraffineerde bloemkoolsoep met geschaafde amandelen was een uitstekend vervolg. Ondertussen werd de secretaris overstelpt met cadeautjes en complimenten, die zijn aangeboren verlegenheid ondanks de robuuste witte wijn naar boven deed komen.

Bron: www.eet.nu
Bron: http://www.eet.nu

Gauw door naar het hoofdgerecht dat in ieder geval voor de visliefhebbers dissoneerde. De schelvis was weliswaar prima bereid en doorbakken, maar door de veel te neutrale saus werd de totaalsensatie welhaast bleker dan de vis zelf. En niet voor de eerste keer hadden de secretaris en zijn geliefde moeite met de bijgeserveerde groente: waar is de tijd gebleven dat we naar hartelust konden kiezen uit haricots verts, broccoli of desnoods worteltjes? Moeten we in deze wisselvallige herfstmaanden dan thuis nog een vitaminepilletje door de keel laten glijden? De aangeboden koolsalade stemde ons tijdelijk bedrukt. Tijd dus voor een afscheidsspeechje waarin de secretaris op zijn lustrum en met name op zijn collega’s een lichtje wilde bijschijnen. Het dessert diende zich alras aan, maar was niet van een zodanig niveau dat de secretaris zijn redevoering liet afbreken. De waarheid gebiedt te zeggen dat hijzelf de ingredienten niet kan opdreunen, maar geholpen door zijn eega bleek het hier om een “veel te citroenerige mousse met een bol vanille-ijs plus koekje erboven op” te gaan.

De slogan van de gasterij is: “Geniet van goed eten, geniet van de sfeer, geniet van de gastvrijheid, geniet “Als toen”. De middelste twee frases lukken zeker in het aan de Kerkstraat gelegen restaurant. De uitbaters zijn uiterst vriendelijk, attent en makkelijk aanspreekbaar. Bij het vertrek werd de secretaris zelfs in zijn jas geholpen, een zeldzame ervaring, waardoor hij bijna dacht dat hij in het spreekwoordelijke ootje werd genomen. Op de site www.eet.nu wordt “Als toen” culinair ook flink geroemd, maar de secretaris kan hier slechts ten dele bij aansluiten. Hoe dan ook: hij kan bogen op een uitstekende avond waarmee hij een mooie periode op een heel prettige manier afsluit. Voor NUt blijven we kritisch en nuchter, want het objectieve oordeel luidt: +++1/2.

2 gedachtes over “Gasterij “Als toen” (+++1/2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s