Zit dat wel snor? (NUtcolumns#4)

De snor is duidelijk uit de gratie. Kent u nog twintigers of dertigers die met zo’n harige strook boven hun mond rondlopen? Nog niet zo lang geleden was het imago van de snor een stuk beter. Bekijkt u foto’s uit de eerste helft van de twintigste eeuw, dan ziet u ernstige, gedistingeerde heren die met elkaar wedijveren over het deftigste exemplaar. Aan de snor kon hun status ontleend worden: een expressie van autoriteit, klasse en geleerdheid. Samen met de onmisbare pijp vormde die de belangrijkste voorwaarde voor verantwoorde conversaties.

Tegenwoordig weet de snor zich nog slechts onder de neus van enkele bevolkingsgroepen te handhaven. Ten eerste zijn daar de criminelen, die zich volgens Opsporing Verzocht van een ‘vlassige’ versie bedienen. Op de ochtend van de overval hebben ze door alle noodzakelijke voorbereidingen kennelijk te weinig tijd gehad om zich te scheren. Onder de homo’s is de snor redelijk vertegenwoordigd, al is zijn populariteit enigszins tanende. Sinds de dood van Freddie Mercury is de homosnor natuurlijk niet meer wat die geweest is.

Anders ligt de situatie bij met name Marokkaanse en Turkse mannen. De bij hen doorgaans zwarte knevel is een bevestiging van hun positie in het gezin: de snor is de baas, gelijk agent bromsnor. Kom je in een allochtoon koffiehuis, dan voelt het als onbesnorde erg bloot boven de lip. Dan zijn er nog de restcategorieen: mannen die vanwege een niet geheel geretoucheerde hazelip of zululip dit lichaamsdeel angstvallig proberen te verhullen door middel van een welig tierende snor. De artistieke snor mag in deze niet onvermeld blijven: van Ted de Braak tot aan Salvador Dali proberen zij hun uiterst zorgvuldig verzorgde exemplaar als handelsmerk aan te wenden.

Ted de Braak. Bron: bloggen.be
Ted de Braak. Bron: bloggen.be

Mocht u zich als een van de laatsten der Mohikanen gediscrimineerd dan wel gedemoniseerd voelen, geen nood. Neemt u eens een kijkje op de website van de snorrenclub Flevoland of de  Antwerpse snorrenclub. In deze laatste kiest men ieder jaar de ‘snor van het jaar’. De secretaris kan er echter niet enthousiast van worden: hij kijkt liever naar de verfijnde snorharen van een kat die lekker aan het snorren is…..

Advertenties

3 gedachtes over “Zit dat wel snor? (NUtcolumns#4)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s