Petronius van J.H. Moesman

Johannes Hendrikus Moesman (Utrecht, 1908–Tull en ’t Waal, 1988) was één van de meest eigenzinnige kunstenaars van de 20e eeuw. Hij is altijd trouw gebleven aan het Surrealisme, anders dan zijn tijdgenoten. Ook heeft hij altijd zijn baan bij de Nederlandse Spoorwegen (‘een stompzinnige baan’) aangehouden.

Moesman had een theorie over het ontwerpen van letters. Volgens hem moest een letter ‘100% geschreven’ zijn, zonder de rigiditeit van het Romeinse alfabet als ware het in steen gehouwen. Zo kwam hij in 1969 met de Petronius, een letter afgeleid van zijn kalligrafische ontwerpen.

Petronius regularOntwerpbureau Autobahn uit Utrecht heeft zich gericht op het digitaliseren van de romein van de Petronius tot een font dat op elke computer gebruikt kan worden. Daarbij ontstond het probleem dat zelfs de meest hoogwaardige scan van de letterproef Op engelvoeten, à pas de loup (uit 1975) nog te veel ruimte liet voor interpretatie, omdat de proef niet op glad papier is verschenen.
Er zijn vijf exemplaren van de letterproef opgedoken, waarvan de scans over elkaar heen werden gelegd om tot de meest natuurgetrouwe interpretatie van de letter te komen. Digitaliseren komt dus in belangrijke mate neer op restaureren.

Zomerpenning 2010Uiteindelijk was het idee om de Petronius terug te geven aan de wereld. Het @-teken mocht daarbij niet ontbreken. Autobahn heeft zo een geheel nieuw karakter getekend vanuit de gedachte en het handschrift van Moesman.

NUt hoopt op een soortgelijke instructie zoals die de letterproef uit 1975 vergezelde: ‘Petronius is beperkt beschikbaar, het zetten zal door mij goedgekeurd worden zonder enige vorm van moderne haast of druk …’.

Bronnen: Dutch Type, Jan Middendorp (Uitgeverij 010) en autobahn.nl
(Afbeelding: cargocollective.com/robstolte en penningkunst.wordpress.com)

Update: 24 februari 2014

Advertenties

8 gedachtes over “Petronius van J.H. Moesman

  1. Kan de voorzitter de meerwaarde van het (op zichzelf fraaie) lettertype Petronius eens uitleggen?
    Ik ben allang de weg kwijt in alle huidige (look-a-like) mogelijkheden met soms de meest exotische namen. Of is dit iets voor puristen?

  2. De Petronius is een font (deftige naam voor lettertype) dat bijv. niet standaard in Windows te vinden zal zijn. Het is een exclusief font en, zoals al gezegd, in feite gebaseerd op het handschrift van de kunstenaar Moesman.

  3. Ik heb zojuist een tv-uitzending gezien hierover en ik was onder de indruk van dit prachtige zwierige Petronius lettertype. Is het ook mogelijk om dat te ergens te downloaden, zodat je dat op je pc kunt gebruiken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s