Vuurwerk (NUtcolumns #5)

Wat mij betreft is het een jaarlijks terugkerende bron van ergernis. Het begint al op 30 december ’s morgens vroeg, als een dozijn kutjochies zich strategisch opstelt bij winkelcentra en buurtsupers om daar het voorbij lopende publiek al dan niet illegaal knallende rotzooi in de nek te gooien. Terwijl je spichtig om je heen kijkend naar de overkant van de straat spurt, voel je je verdorie een Sarajevo-bewoner in de jaren negentig. En het gaat de hele dag en avond door, om te eindigen in een demonstratie van luhtafweergeschut dat je vermoedelijk vanaf Mars nog wel kunt zien.

Vijfenzestig à zeventig miljoen euro. Misschien dat u een dergelijk bedragje vandaag nog achteloos aanmeldde bij de Belastingdienst in het kader van de inkeerregeling voor NSB-spaarders, maar ik vind het veel geld. Het is de geschatte omzet van de vuurwerkbranche, zo rondom deze jaarwisseling. We leven donderdag 31 december en de klok staat op 23.07 uur. Minder dan een uur te gaan dus. En dan gaat het letterlijk in rook op.

Ha, we hebben het tot nu toe alleen nog maar over de legale knallerij gehad. De politie nam dit najaar 241.400 kg illegaal vuurwerk beslag. We kunnen er risicoloos vanuit gaan dat dit het topje van een ijsberg is die de Titanic gemakkelijk tot zinken zou brengen. Vandaar dat de teller op nieuwjaarsdag zo rond de 300 zal staan. Beschadigde ogen wel te verstaan.

De aangeboren superioriteitsgevoelens van ons Nederlanders ten spijt zijn er landen waar ze de vuurwerkkwestie beter begrepen hebben. Neem nou Frankrijk. Ten eerste zijn ze daar zo slim om het goedje in de zomer af te steken. Dat scheelt alvast een paar bevroren vingers. Bovendien levert het ze een extra vrije dag op die ze voor het gemak tot Nationale Feestdag bombarderen. Dan wordt meestal het gemeentelijk besluit genomen om er een kwaliteitsspektakel van te laten maken door de brandweer, de sapeurs pompiers. Hebben die jongens tussen het openzagen van om bomen gevouwen Cliootjes en het reanimeren van door hun niet geheel nuchtere jachtkameraden neergeschoten mannen met camouflagepakken door ook eens een onschuldig verzetje. De kijker profiteert, het ziet er vaak schitterend uit. Heel wat beter dan die amateuristische pijltjes bij ons.

Toch zit er voor mij persoonlijk ook een voordeel aan de Nederlandse aanpak. Zolang wij hier jaarlijks voor 70 miljoen euro kruit tot roet verknoeien, ontslaat dit mij van de plicht om voor veel geld een roetfilter onder mijn dieselauto te laten schroeven. Vanwege compleet zinloos.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s