Waar hikt u tegen aan?

Van de meeste lichamelijke processen snapt NUt het nut wel (lees hier meer over de stoelgang), maar er zijn helaas enkele uitzonderingen. De secretaris krijgt altijd het heen en weer van de hik, volgens de Dikke van Dale een “krampachtige samentrekking van het middenrif, waardoor een plotselinge inademing, gepaard gaande met een eigenaardig geluid, wordt veroorzaakt”. Zo eigenaardig blijkbaar dat een creatieve linguïst het ooit tot het onomatopee ‘hik’ heeft gebombardeerd dat bij sommige mensen echter uitmondt in een volmondig ‘praap’ of een schel ‘iet’.

Het doel van deze onvrijwillige samentrekking is me volslagen onduidelijk. Artsen en onderzoekers hebben, zo valt te lezen op de website van de Maag Lever Darm Stichting, dit verschijnsel lange tijd onderzocht, maar hebben geen beschermende functie kunnen ontdekken.

Bron: http://www.dag.nl

Lumineuze ideeën over hoe van deze hik af te komen, zijn er genoeg. Bekende voorstellen zijn het drinken van sloten water of het slachtoffer eens flink laten schrikken, zodat die net niet het leven, maar wel de hik laat. De ingenieuze secretaris probeert vaak twee methodes te combineren: adem inhouden en vervolgens als een bezetene speeksel inslikken. Dit leidt zelden tot een oplossing, maar slechts tot demotiverend hoongelach bij mijn eega die op dit vlak te benijden valt, aangezien zij na een hik of tien zonder enige vorm van interventie van dit knagende probleem af is.

De secretaris hikt gemiddeld een klein kwartier per aanval tegen dit inconveniënt aan en is derhalve erg belangstellend voor het wegnemen van de oorzaak. Een drank met een hoog gehalte aan koolzuurgassen en een iets te spontane hoest- of lachbui zijn de hoofdverdachten. Een slok tonic laat ik met de nodige behoedzaamheid en geleidelijkheid door de keel glijden en zijn vrienden en familie worden bij bezoekjes geacht niet al te verkouden of grappig te zijn, alhoewel dat laatste voor de beschermheer niet mee zal vallen. Voor de rest hoop ik dat het noodlot me niet zo ongunstig gezind is als de Amerikaan Charles Osborne, die 68 jaar onafgebroken de hik had. Hij zou in totaal zo’n 430 miljoen keer gehikt hebben!

Een gedachte over “Waar hikt u tegen aan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s