Over (0)2010 en het nut van het NUtblog

NUt ontwikkelt zich. In het afgelopen jaar (2009) zag Geplatzerwaseld! het levenslicht. Ons weblog fungeerde als raadgever voor restaurantjes als Sam Sam in ‘s-Hertogenbosch en Bresson in Utrecht. Verhalen als De Indische waterlelies in de Efteling: … en Dione – Help ons de (schaats) winter door! werden veel gelezen en verrassende boekrecensies verschenen ook op het NUtblog.

Wij zijn blij met zoveel aandacht en bezoekfrequentie!

Het nieuwe jaar is nu begonnen en de aanloop tot 2010 noopt tot reflectie. Waar staat NUt en het NUtblog over een jaar?

New College in Oxford werd meer dan 500 jaar geleden gebouwd. In die tijd was men daar zo scherp om ten tijde van de bouw nieuwe eiken aan te planten. Dit met het oog op toekomstige vervanging van de balken in de plafonds van hun ruimten. Wat een tegenwoordigheid van geest!

De voorzitter is al langer bekend met The Long Now Foundation en hun filosofie m.b.t. perceptie van tijd.
Deze Long Now Foundation (*) hoopt te voorzien in een tegenbeweging op de huidige ‘snelle en goedkopere mindset’ en promoot de ‘langzame en betere manier van denken’. Zij hopen dit te bereiken in een periode van 10.000 jaren.

Eén van de bestuursleden van de LNF verwoordt het huidige tijdsdenken als volgt: ‘De beschaving leunt steeds meer op een pathologisch korte aandachtscurve. Wellicht ontstaan door de technologische progressie, het beperkte perspectief van de door markten gedreven economie. Of de op de volgende verkiezing gerichte aandacht van onze democratieën.

Daarom is het tijd om een initiatief te starten dat zich op de langetermijnvisie richt. Wat zou werken is een grote mechanische klok, draaiend op de temperatuurschommelingen van het seizoen. De klok tikt eenmaal per jaar, luidt eens per eeuw en de koekkoek verschijnt elk millennium.

Such a clock, if sufficiently impressive and well-engineered, would embody deep time for people. It should be charismatic to visit, interesting to think about, and famous enough to become iconic in the public discourse. Ideally, it would do for thinking about time what the photographs of Earth from space have done for thinking about the environment. Such icons reframe the way people think.

Laat The Long Now Foundation een inspiratie zijn voor NUt en een voorbeeld voor onze denkwijze in de toekomst.
Op (0)2010 (**)!

de Voorzitter

* De term ‘long now’ werd geopperd door Brian Eno (ook bestuurslid van de LNF). Bij zijn komst naar New York City ontdekte hij dat ‘hier’ en ‘nu’ ‘deze kamer’ en ‘deze vijf minuten’ betekende in de V.S. Ten opzichte van het grotere ‘hier’ en langere ‘nu’ waar hij aan was gewend in Engeland. Sindsdien heeft de LNF de definitie aangenomen als titel van hun Foundation waarmee ze proberen te bepalen wat mensen interpreteren als ‘nu’.

** De LNF gaat uit van tienduizenden jaren en hanteert daarom een schrijfwijze met vijf getallen: 01975, 02010, 02312, et cetera.

(Afbeelding rechts: longnow.org)

Een gedachte over “Over (0)2010 en het nut van het NUtblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s