Strida SX – eerste bevindingen: ++++

Beloofd is beloofd: de Beschermheer van NUt zou u op de hoogte houden van zijn bevindingen met de Strida SX vouwfiets. Na enkele weken van gebruik stellen wij van NUt ons echter de vraag of de Strida wel een echte vouwfiets is. Het is meer een inklapfiets namelijk, van vouwen is eigenlijk geen sprake. Dat inklappen doet de geoefende Stridarijder dan weer erg snel. Het is te doen binnen een paar seconden. En dan hou je een goed draagbaar pakketje over, dat weliswaar niet heel klein is, maar wel klein genoeg. Bovendien zet je hem gemakkelijk stabiel neer.

Dat is niet het enige sterke punt van de fiets. Voor alles oogt hij überhip. Of übercool zo u wilt. Het blanke aluminium en de kekke Schwalbe bandjes zorgen voor een zeer flashy look waarmee de berijder zonder meer een goede beurt maakt in het straatbeeld.

De kracht van de Strida zit in het driehoeksdesign. Dit heeft ook een bijzonder nadeel. Hoe hoger je het zadel zet, hoe korter de afstand naar het stuur wordt, en die is toch al klein. Hetzelfde design zorgt er, mede door de kleine wieltjes die nou eenmaal bij een vouwfiets horen, voor dat het stuur in het begin erg nerveus aanvoelt. Kwestie van wennen, na een paar keer merk je het niet meer.

Dan wat wij van NUt het Alpe d’Huez criterium noemen: zou de Beschermheer het aandurven van dit skistation naar het dal te knallen? Het antwoord is volmondig ja. De schijfremmen doen prima hun werk, al piepen ze wel. De fiets voelt stabiel genoeg om een flinke snelheid te behalen. Dat doet hij overigens ook op het vlakke. Een trouwe sympathisant schreef ons dat het met een gewicht boven de 80 kilo slecht toeven is op een Strida. Dat gewicht haalt de Beschermheer bij lange na niet, dus hij kan dit lastig beoordelen.

Het vaste verzet is in ieder geval goed gekozen, voor de snelle fietser soms wat aan de lichte kant. Strida geeft aan dat er 24 km/uur gehaald kan worden met de 18 inch bandjes, en dat klopt.

Het is kortom even wennen, maar dan zit je op een heel hip, snel en praktisch fietsje! Vier sterren: ++++!

Meer over een paar maanden…

Foto: strida.nl

5 gedachtes over “Strida SX – eerste bevindingen: ++++

  1. de analyse van de beschermheer komt aardig overeen met de review uit de Vouwfietsen test uit de Vogelvrije Fietser van de Fietsersbond (ism VARA’s kassa):
    Verbeterde Strida
    “Deze Strida heeft grotere wielen met snellere bandjes. En dat is duidelijk een verbetering. De fiets is daardoor sneller en stuurt minder nerveus. Ook is de overbrenging van het vaste verzet beter door de grotere wielmaat. Bij de gewone Strida moet je heel snel rondtrappen. Wel is de verbeterde Strida 111 euro duurder”

  2. De bijgeleverde spatbordjes passen niet op de SX met zijn grotere wielen t.o.v. de Strida 5. Bovendien kreeg ik na een half uur fietsen toch enigszins pijn in mijn reet van de zadel. En ik had het kunnen weten maar mis toch een versnellinkje, of een grotere overbrenging achter, zodat ie toch nog ietsiepietsie sneller fietst.

  3. Ik moet zeggen dat ik het zadel ook niet super vind… al vind ik een half uur ook wel echt de max voor een vouwfiets. En die overbrenging, met wind mee is het te licht, met wind tegen is het zeker prima. Het eeuwige dilemma van een vast verzet! Wat de spatbordjes betreft: Strida heeft ons spatbordjes beloofd ergens in maart. We houden u op de hoogte!

  4. Ik gebruik ook Strida 5.0 die had ik een SX gemaakt. Dit is een speciaal uitvoering met rood en wit gekleurde frame die totaal aleen 50 stuks bij ons. Jammer dat ik de spatbordjes voor deze 18″ niet kan vinden. Dus…hulp nodig! (oeki uit Jakarta, Indonesie)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s