Bibliotheek-laggard

‘Video killed the radio star’  zong Buggles in 1979 en in de jaren daarna had je hier talrijke variaties op kunnen loslaten. Waar nieuwe media komen, sneuvelen oude getrouwe. De secretaris raakt steeds verder achterop, want in de innovatietheorie van Rogers zou hij bij de meeste uitvindingen tegenwoordig bij de ‘late majority’ horen. Een instituut dat zich eveneens watertrappelend probeert te handhaven is de bibliotheek. Is er nog toekomst voor dit met een stoffig imago behept gebouw?

De innovatietheorie van Rogers, Bron: http://www.spotlighteffect.nl

Als ik de onlangs opgelapte vestiging bij mij in de buurt betreed, doet het personeel je het ergste vrezen: het lijkt wel of je qua kleding een jaren ’80-serie als pakweg Thomas en  senior bent binnengestapt (niets ten nadele van wijlen Lex Goudsmit overigens). Een lijkbleke veertiger in zijn (kruistocht in) strakke spijkerbroek zet de teruggebrachte boeken in de schappen terug met een dusdanig beperkt elan dat zelfs een tot een taakstraf veroordeelde delinquent zich zou schamen. Even later word ik door een muizige juffrouw van een pedagogische reprimande voorzien, als mijn dochter enig geluid maakt in de kinderspeelhoek. ‘Wees blij dat er hier iemand een keer expressief is, mislukte Annie MG Schmidt’ denk ik dan.

Eens kijken of de koffie van beter kaliber is. Eerst moet ik mijn 1 euro stuk wisselen in een ander apparaat, want teruggeven kan de koffieautomaat niet. Maar wat ik daarna ook hannes, mijn 50 euro cent wordt niet omgewisseld voor een bakkie troost. Misschien ook wel beter, want gezien het grote gebrek aan levenslust op de gezichten van het bibliotheekpersoneel valt de koffie waarschijnlijk niet te vertrouwen.

Bron: http://www.winkelcentrumdukenburg.nl

Deze bibliotheek tracht me op meerdere vlakken zo lang mogelijk binnen te houden, want het zoeken en terugvinden van een boek is een hels karwei. In de eerste plaats geeft een zoekopdracht onnoemelijk veel hits waarvan 99% niet in mijn vestiging en 95% niet in mijn stad te vinden is. Tevens ontbreekt de scrollbalk en aangezien mijn bibliotheek met een ‘z’ begint, valt elk voor mij interessant resultaat van de pagina af. Hebben ze eens een keer een boek wel, dan zoek je je ongans, want de minst ingedutte bibliothecaris heeft het mallote idee post gevat om de romans in een aantal onherkenbare categorieen in te delen. Het voordeel daarvan is wel dat er nog wel eens een vraag gesteld wordt aan de medewerkers. Zodoende blijft het verstokte team een beetje onder de mensen en kunnen ze lekker ouderwets behulpzaam zijn.

Ik pas daarvoor en maak gebruik van de uitleenscanner waar mijn kinderen me graag in assisteren als early adopters. Het enige positieve voor mij is de temperatuur in mijn vestiging. In de bibliotheek in Oss was het vroeger zo vervelend kachelwarm en muf dat mijn ouders en ik het hele gebouw vervuilden met van die hele vieze scheten die bijna ontploften als ze je billen uitkwamen. Als laatste werp ik een blik op de doos met afgeschreven boeken en cd’s, maar zelfs in een heel gulle bui zou je er geen van meenemen. Tussen ergernis en meelij spoed ik me naar huis, waar ik snel achter mijn blog kruip, de modernste onder mijn hobbies.

5 gedachtes over “Bibliotheek-laggard

  1. Ik nodig de secretaris uit om ‘ns een kijkje te nemen in de openbare bibliotheek van Amsterdam (http://www.oba.nl/). Dit gebouw en haar faciliteiten zijn totaal het tegenovergestelde van de bieb in Dukenburg. Bovendien kun je er prima en voordelig eten onder het genot van een mooi uitzicht over de hoofdstad.

  2. Het is weer om je te bescheuren. Fenomenaal gekarakteriseerd. De muffe spinnenwebbencatogorie.
    Ik vraag me nu af destijds onze scheten niet voortvloeiden uit de buikkrampen die we kregen door onze lachen in te houden.
    Tegenwoordig heb ik daar niet zo’n last meer van. Wellicht kan ik de secretaris eens uitnodigen naar Oss te komen om te kijken of we gezamenlijk weer een ruftende tornado kunnen ontketenen.

  3. Gelukkig bestaan er ook minder muffe bibliothecaressen, getuige de hoge bezoekers-aantallen op jonginnijmegen.nl en jonginalmere.nl, toch geheel of vooral gerund door het tegenovergestelde van ingeslapen types…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s