Geheimtipp: Lissabon-Sintra, Quinta da Regaleira

Wie een paar dagen in Lissabon vertoeft en even de drukte wil ontvluchten, doet er goed aan de trein op Rossio te pakken met als eindbestemming Sintra. Exact 40 minuten later staat u op het station van dit paradijselijke plaatsje, waar u met gemak een dag allerlei hoogtepunten kunt bezoeken. Veel reisgidsen reppen terecht enthousiast over Palacio da Pena, het Neuschwanstein van Portugal of het Palacio Nacional de Sintra, midden in het centrum van dit stadje dat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Verorbert u en passant bij de koffie of espresso (die overigens van hoge kwaliteit zijn in Lissabon en omstreken) een queijada bij café Periquito, een klein zoet taartje waar Sintra ook bekend om staat.

Waar echter niet elke reispocket gewag van maakt, is de Quinta da Regaleira, een bijzonder optrekje iets buiten de hoofdwegen. Het is het flink uit de kluiten gewassen huis van de miljonair António Augusto Carvalho Monteiro (1848-1920). Aan het begin van de 20e eeuw liet hij dit bouwen door de Italiaanse architect Luigi Mannini, die faam had verworven als ontwerper bij enkele Italiaanse operagebouwen. Mannini deed dit niet met de Franse slag: binnenin de Quinta treft u zijn talloze gedetailleerde schetsen aan, die logischerwijs jaren in beslag namen.

Foto: T Klijn

Het hoogtepunt bevindt zich evenwel buiten: in het gigantische tuinencomplex kunt u naar hartelust rondbanjeren. Aangezien er verschillende niveaus zijn aangebracht, dwaalt, klimt en daalt u allerlei kanten op, alsof u zich in een sprookje waant. Slaat u dan ook de grotten niet over, die hier en daar zijn bijgelicht met LED-lampjes en als u de goede te pakken heeft, komt u uiteindelijk bij een 25 meter diepe put, waar u ver weg van de toeristen uw echo kunt laten schallen.

Tennisbaan in Quinta da Regaleira, Foto: T. Klijn

De vele doorkijkjes, smalle trapjes en de enigmatische sfeer doen u de romantiek aanzwellen en de tijd vergeten. De secretaris werd ook nog aangenaam verrast door een heuse tennisbaan die zelfs voorzien was van een tribune aan de zijkant; had hij honderd jaar eerder geleefd, dan had hij graag met Carvalho Monteiro een balletje geslagen. Nu bleef het bij dagdromen dat heel gemakkelijk gaat in dit wellicht enigszins merkwaardige, maar zeer aan te raden complex.

Advertenties

Een gedachte over “Geheimtipp: Lissabon-Sintra, Quinta da Regaleira

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s