Lissabon: Miradouro da Graca en Casa do Alentejo

De secretaris besluit zijn relaas over zijn Lissabon-trip met enkele bezienswaardigheden in de Portugese hoofdstad waar de doorsnee toerist iets meer moeite voor moet doen. OK, ook wij bezochten het beroemde stadsdeel Belém, waar het uitstekend toeven is mede door de afwisselende combinatie tussen oud (het in Manuelstijl opgetrokken Mosteiro dos Jerónimos) en nieuw (het verfrissende, moderne Museu Berardo). In Berardo is er momenteel een boeiend retrospectief over Robert Longo, met zulke knappe houtskool-tekeningen die op het eerste gezicht echte foto’s lijken. Uiteraard wierpen we langs de boulevard onze blikken op wellicht het meest bekende bouwwerk van Lissabon, de Torre de Belém en Monumento a los Descubrimientos.

Als u een flinke klim niet schuwt, neemt u dan vooral vanuit Praca de Figueira de circa honderd treden omhoog richting de Igreja da Graca. U komt dan op een adembenemend -zeker als het flink waait zoals in ons geval- uitzichtpunt, de Miradouro da Graca: niet ver van het centrum bekijkt u van een gepaste afstand alle krioelende straatjes. Door de hoogteverschillen is het soms lang zoeken naar de bekende  plekken in de aan de Taag gelegen stad. Daarbij wordt u hoogstwaarschijnlijk ondersteund door lekker in het oor liggende lounge-muziek van het naastgelegen terrasje. Eind februari keken de uitbaters reikhalzend en de kou trotserend uit naar het handjevol dappere toeristen die hun kuiten te ruste wilden leggen onder het genot van een prachtig panorama en een niet al te duur wijntje.

Uitzicht vanuit Miradouro da Graca. Foto: T. Klijn

Van een heel andere orde is het Casa do Alentejo, een paleis stammend uit eind 17e eeuw, dat u geheid zomaar voorbij zult lopen, op de Rua de Portas de Santo Antao 58. Toegegeven, ons was dat ook overkomen als we enkele dagen daarvoor niet de vriendelijke Manuel hadden ontmoet. Deze oud-zeeman sprak ons aan en met een paar woordjes Nederlands wist hij ons te charmeren, zoals hij naar later bleek ook met dertig of veertig jaar jongere vrouwen wist te doen. Na een espresso met port bij cafe Nicola, alwaar hij zijn wereldse omzwervingen uit de doeken deed, leidde de 77-jarige ons rond in dit prachtige pand waar de Moorse sfeer u tegemoet treedt. Casa do Alentejo wordt veel gebruikt voor de betere feestjes en diners, maar probeert ook aandacht te vragen voor de eigen cultuur van de Alentejaners, de bewoners van een Zuid-Portugese provincie. Vooral de binnenplaats in Mudejarstijl is indrukwekkend.

Binnenplaats Casa do Alentejo. Bron: beja.blogs.sapo.pt
Advertenties

Een gedachte over “Lissabon: Miradouro da Graca en Casa do Alentejo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s