Stemmen (NUtcolumns #9)

We vallen dit jaar met onze politieke neus in de boter: binnen enkele maanden mogen, of zo u wilt, moeten we stemmen. In Nederland is in 1922 het volledig algemeen kiesrecht ingevoerd. Een verworvenheid binnen onze democratie? De secretaris heeft hier zo zijn bedenkingen over. Het grootste deel van de stemmen wordt uitgebracht door niet door enige kennis gehinderde kiesgerechtigden. Ze opteren op landelijk niveau voor de grootste blaaskaak of een lekker wijf en op gemeentelijk niveau voor een zielige eenling of de zus van de oom van de buurman. Om nog maar te zwijgen over de provinciale of waterschapsverkiezingen waar helemaal niemand een blokje kaas van gegeten heeft.

We mogen echter niet tornen aan de aloude adagia: ‘iedere stem telt’ of ‘wie niet stemt, heeft ook geen recht van spreken’. Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in: de secretaris gruwelt al helemaal van randdebielen die uitbraken: ‘Ik? Ik stem niet, want ze maken er toch allemaal een potje van’. Toch valt er wat voor te zeggen dat sommigen maar niet mogen of moeten stemmen, al behoor je dan direct tot de arrogante elite. De uitslag is namelijk geen optelsom van weloverwogen, goedbedoelde meningen die voortvloeien uit een grote betrokkenheid. Nee, die riekt meer naar een allegaartje van rancune, afgunst, oppervlakkige afwegingen en een vleugje ratio. Als pakweg Johan Cruijff of Frans Bauer volgende week met een nieuwe partij zouden komen, zouden deze nationale helden op 9 juni een glansrijke overwinning behalen. Zo werkt het kennelijk in een ‘eerlijke’ democratie.

Bron: http://de3torens.web-log.nl

Omdat er momenteel meer afgekraakt dan opgebouwd wordt in dit land, wil de secretaris best met een paar voorstellen komen:

– Het kunnen uitbrengen van een tweede (en wellicht ook derde) stem, waarbij de eerste stem 2 punten krijgt en de tweede stem 1 punt (daarmee kunnen we de verkiezingsavond ook nog beleven als een soort songfestival).

– Het stemmen op een coalitie, zodat duidelijker is voor welk kabinet draagvlak is.

– Het aan de kiezer opleggen van een ‘verkiezingsexamen’, zodat alleen de betrokken en deskundige stemmers hun stem kunnen uitbrengen.

– Het minimaliseren van het aantal stembureaus, zodat kiezers extra moeite moeten doen om op het stembureau te geraken. Zo gaan alleen diegenen stemmen die écht willen.

– Het professionaliseren van de stemwijzer en de uitslag gebruiken als definitieve stem.

De secretaris vermoedt dat deze proposities waarschijnlijk weinig kans van slagen hebben, maar men kan hem nochtans geen gebrek aan concrete maatregelen verwijten!

Advertenties

2 gedachtes over “Stemmen (NUtcolumns #9)

  1. De secretaris komt hier met enkele zeer gewaagde oplossingen voor problemen die hij terecht constateert. Uitvoerbaar zijn ze mijns inziens nauwelijks… en sommige zijn bovendien regelrecht gevaarlijk en werken het ontstaan van dictaturen in de vorm van schijndemocratie in de hand. Ik denk dat ons huidige systeem weliswaar verre van perfect is, maar het beste dat er is. Al vind ik die songfestivalopzet wel sympathiek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s