De 19 beste tennissers aller tijden. En de 13 meest markante spelers volgens Richard Krajicek

Als verjaardagscadeautje trakteerde vrouwlief de secretaris op het door de auteur zelf in DWDD aangekondigde boek ‘De 19 beste tennissers allertijden’ (en in de schaduw daarvan de ondertitel ‘en de 13 meest markante spelers volgens Richard Krajicek’). Lijstjes en tennis, een droomcombinatie voor de tennissende feitjesman die de secretaris pretendeert te zijn. Krajicek tracht daarmee wellicht een einde te maken aan de eeuwig opborrelende vraag: wie is de beste tennisser aller tijden? Is het Rod Laver, Björn Borg of inmiddels Roger Federer?

Uiteraard is het onmogelijk om hier fatsoenlijk en objectief antwoord op te geven. Helaas besteedt de oud-Wimbledonwinnaar er in zijn nieuwste boek te veel aandacht aan, met name tijdens de beschrijvingen van bovengenoemde spelers die hij -in omgekeerde volgorde- in de top 3 zet. Niettemin zijn de meeste portretten die Krajicek ons voorschotelt voor de tennisliefhebber verplichte en prima te verteren kost. Op basis van zowel zijn eigen ervaringen en ontmoetingen met ex-collega’s als zijn getrooste moeite om navorsingen te doen over vooroorlogse helden krijgt de lezer in een rap tempo een aardig overzicht over de tennishistorie.

Bron: webshop.libris.nl
Bron: webshop.libris.nl

Hier en daar zijn Krajiceks portretten onevenwichtig: aan sommige spelers wijdt hij in totaal te weinig woorden of aan één anekdote teveel woorden, zodat de sporter in kwestie te weinig uit de verf komt. En natuurlijk zal er op de volgorde en keuze door iedereen wat aan te merken zijn, maar een echte omissie in de top 19 is toch echt Fred Perry die maar liefst 8 Grand Slam titels won. En waarom staat de playboy Vitas Gerulaitis niet bij het markante gezelschap? Dapper van Krajicek is wel om de verguisde en a-populaire Ivan Lendl op een stevige vijfde stek te positioneren, iets wat gezien zijn erelijst helemaal niet onterecht is.

Enkele tennisprofs blijven je na het lezen van dit boek extra bij: het bijzondere levensverhaal van de Iraniër Mansour Bahrami, het zwarte gat van Roscoe Tanner en de dramatische teloorgang van de homoseksuele William ‘Bill’ Tilden. Krajiceks stijl is vlot, waarschijnlijk heeft de eindredactie door eega Daphne Deckers daar mede aan bijgedragen. ‘De 19 beste tennissers aller tijden’ verdient zeker een plaatsje in de hedendaagse tennislectuur die immers niet overloopt van interessante klassiekers, in tegenstelling tot de wielersport bijvoorbeeld. De secretaris laat dit keer een oordeel in sterren achterwege, maar Krajicek krijgt hiermee zeker geen breakpoints tegen.

Advertenties

3 gedachtes over “De 19 beste tennissers aller tijden. En de 13 meest markante spelers volgens Richard Krajicek

  1. De voorzitter blijft me verbazen met zijn tenniskennis. Heel goed!
    Vanwege een te grote betrokkenheid op het onderwerp geeft de secretaris dit keer geen sterren, om de objectiviteit te waarborgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s