Een pittig stukje kritiek op de Katholieke kerk

Na enkele weken van hulpeloos gestuntel moeten wij toch echt concluderen: van alle godsdiensten is het Katholicisme toch wel één van de meest tragikomische. Alsof het plotseling boven komen drijvende leed dat jarenlang heeft liggen gisten in de zielen van vele inmiddels zestig jaar oude mannen nog niet droevig genoeg is, doet de stijl van communiceren van de diverse vaandeldragers van deze kerk er nog een schepje bovenop.

De Paus, eerder dit jaar aan het bloggen geslagen en beheerder van een eigen Youtube kanaal, kwam niet verder dan het veel te laat opstellen en voorlezen van een zielloze brief:

Boodschap: we vinden het erg maar we vinden onszelf vooral ook heel hulpeloos en hopen vooral dat dit hele gedoe vanzelf overwaait. Over maatregelen om daders te straffen en herhaling te voorkomen geen woord. Het is allemaal bijzonder treurigstemmende en niet echt web 2.0. Is er eindelijk een onderwerp waar wij internetgebruikers naar hartelust over kunnen dicussiëren, geeft de Paus niet thuis op zijn Youtubekanaaltje. Reageren op de video’s is namelijk niet mogelijk.

Misschien is een bij elkaar gecrowdsourcde kerk als alternatief zo’n gekke gedachte nog niet.

Wie de waarheid in pacht meent te hebben, moet heeeeel diep door het stof wanneer de fouten gemaakt worden die langer en korter geleden – en ook nu nog, ik zou niet weten waarom niet – gemaakt zijn. Als de kerk een kabinet was, waren ze nu op zijn minst demissionair. Zeker na de uitglijder van Bisschop Simonis bij Pauw en Witteman gisteren.: “Wir haben es nicht gewusst.”  Bij iemand die deze uitspraak niet op z’n waarde weet te schatten en op deze manier inzet, zit zonder twijfel een steekje los. Zeker als dezelfde persoon aangeeft zoiets slechts tien keer zelf als Bisschop meegemaakt te hebben. Er zijn verdorie zeven bisdoms in dit land. Zeven keer tien maakt zeventig. Zou zo’n man zichzelf ook niet de vraag gesteld hebben of dit het topje van de ijsberg kon zijn?

Katholieke geestelijken: ze roepen “vergeef ons onze zonden”, maar zijn slecht in het tonen van oprecht berouw. Kortom, wij van NUt adviseren: leer uw kinderen een gezonde achterdocht tegen mannen in jurken aan. Vanwege te vaak niet te vertrouwen.

Advertenties

3 gedachtes over “Een pittig stukje kritiek op de Katholieke kerk

 1. Zeker na de uitglijder van Bisschop Simonis bij Pauw en Witteman gisteren.: “Wir haben es nicht gewusst.”

  Dit was ook mijn eerste reactie toen ik het zag (vanochtend op het nieuws). Maar ik twijfel toch of dit een uitglijder was … volgens mij deed hij het zeer bewust en met een achterliggende gedachte die ongetwijfeld door de meesten als heel (wereld)vreemd wordt gezien. Zie “Wat weet de kardinaal nu?”.

 2. Om deze toestanden te voorkomen, zou de Katholieke Kerk het celibaat moeten afschaffen, in de Protestantse Kerk zie je zulke zaken niet voorkomen (behalve de icestzaken bij de Zwarte Belt).
  Dus volgens mij ligt de oorzaak van dit alles niet in de Katholieke Kerk, maar meer hoe de man in elkaar steekt.
  B.v. aanranding, verkrachting, pedofilie, incest: ik zie dat vrouwen niet doen, het is altijd de man die zich hieraan schuldig maakt.
  God heeft bij de Schepping een foutje gemaakt: Adam had uit een rib van Eva gemaakt moeten worden. Gevolg: de mannen hadden waarschijnlijk wat minder aanmaak van testosteron gehad en wat dit alles vast bijna niet voorgekomen.
  Maar misschien denkt God nu ook wel: ich hab en nicht gewusst, met als toevoeging: sonst hatte ich das anders gemacht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s