Teletekst is jarig

Iedereen heeft deze dagen zo de mond vol van de zogenaamde social media (youtube, hyves, facebook, twitter, foursquare, etc.), dat we bijna zouden vergeten dat het inmiddels oude (?) medium Teletekst zijn dertigste verjaardag viert op 1 april. Als het geen grap is tenminste.

De NOS meldt ons dat de dienst dertig jaar geleden in gebruik genomen werd met een potje schaak, dat de telvisiekijker live kon volgen, mits hij over het juiste televisietoestel beschikte. Dat laatste was nou niet bepaald bij iedereen het geval. In den beginne konden slechts 2000 mensen genieten van de nieuwsvoorziening van Teletekst.

Opmerkelijk: in dit tijdperk waarin nieuwsblogs en online kranten over elkaar struikelen, is Teletekst onverminderd populair. Volgens Reclameweek maakten het afgelopen jaar niet minder dan 11 miljoen Nederlanders gebruik van Teletekst. Verder wordt gesteld:

“De kijkers geven NOS Teletekst met een 7,6 bovendien een mooi rapportcijfer. Nieuwspagina 101 is met 10 miljoen gebruikers de populairste rubriek, gevolgd door het weer (pagina 701/9 miljoen gebruikers), de TV-gids (pagina 200/8 miljoen gebruikers) en Sport (pagina 601/7 miljoen gebruikers).

Van ‘vergrijzing’ van het medium teletekst is geen sprake, gezien het feit dat het bereik onder jongeren tussen de 15 en 24 jaar relatief het hoogst is (92%). Een andere opvallende uitkomst is dat nog steeds de meeste mensen teletekst raadplegen via de televisie (98%). Behalve het onderzoek naar de populariteit van ‘Jarige Job’, dat de NOS speciaal voor de 30e verjaardag heeft laten uitvoeren, krijgen de pagina’s 100, 101, 401, 601, 701 en 801 komende donderdag een etmaal een speciale verjaardagslay-out.

De pagina met het laatste nieuws (101) heeft niet alleen de meeste gebruikers, het noteert ook de hoogste dagelijkse bezoekfrequentie. 48% (= bijna 5 miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder) komt hier dagelijks. De voetbalrubriek eredivisie (pagina’s 818-832) heeft de hoogste bezoekfrequentie per week. Bijna 75% van de gebruikers (4,1 miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder) komt hier wekelijks terug.”

Klik hier om naar Teletekst te gaan!

Advertenties

Een gedachte over “Teletekst is jarig

  1. de secretaris is al ruim 20 jaar fan: ontelbare malen 601, 649 etc geraadpleegd, en ook op de meest onmogelijke tijdstippen. hoewel fan…je kunt het beter verslaafd noemen, soms zelf een bedreiging voor zijn huwelijk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s