Omnitet en de Vier redeloze zangen van Albert de Klerk

Twee weken geleden trok de secretaris de stoute en onbekende schoenen aan door zich te wagen aan een optreden van het vocaal ensemble Omnitet, dat muziek zingt uit alle stijlperiodes van de klassieke muziek. Plaats van handeling was het knusse kerkje van Hees in Nijmegen, waar de secretaris altijd tegen buitenstaanders over opschept, maar schandalig genoeg nog nooit geweest was. Toegegeven, hij was daar in eerste instantie om zijn talentvolle vriend Jurgen de Jong een hart onder de riem te steken, maar zag het tevens als een uitdaging om anderhalf uur van dergelijke voor hem niet dagelijkse kost te doorstaan.

Het semi-professionele gezelschap imponeerde van begin tot eind: de secretaris verwonderde zich over het bereikte niveau van de leden die hij kende, hun drukke baan indachtig. De andere belangstellenden die waarschijnlijk stuk voor stuk meer verstand van dit genre hadden, waren eveneens muisstil. In de pauze werden de Omnitet-leden die zich tussen het plebs durfden te mengen, al overladen met complimenten. Uiteindelijk bleek het concert bijna een uur langer te duren, zodat de secretaris zichzelf ook wel een beetje op de borst klopte, maar natuurlijk alle égards gaf aan Jurgen (ontroerend sterk), Frank (zeer constante pianobegeleiding en dat zo lang) en Chris (schitterende uithalen).

Bron: http://www.omnitet.nl

Voor de secretaris was het een welkome toevoeging dat Jurgen elk stuk inleidde met een korte achtergrond. De meeste klassieke stukken zijn uiteraard vol van liefde en dramatiek, maar het slotstuk bood een aangenaam lichte verrassing. Het betrof ‘Vier redeloze zangen’ van de Haarlemse componist Albert de Klerk (1917-1998). Het zijn vier uiterst lichtvoetige stukjes met grappige kwinkslagen, zodat er in de kerk ook nog gelachen kon worden. Een ervan gaat over de niet al te heldhaftige Archibaldus van Oostvaan, die op kruistocht wilde gaan:

…Archibald heeft zijn best gedaan.

Stapvoets is hij op weg gegaan.

Doch bij Boskoop kwam de regen

en daar kon zijn paard niet tegen.

Want van water werd het dol.

Het sloeg blindelings op hol.

Archibaldus ligt begraven

in de kerk te Bodegraven.

Op zijn grafsteen staat geschreven:

“Deze dode liet het leven

in de krijgsdienst van den Heer.

Archibaldus is niet meer.”

De tekst is van de dichter Daan Zonderland (1909-1977), die tot één van de bekendste scheppers van zulke ‘kolderrijmen’ kan worden gerekend. Hier vindt u er meer van zijn hand.

Advertenties

Een gedachte over “Omnitet en de Vier redeloze zangen van Albert de Klerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s