Hotsknotsbegoniavoetbal

De secretaris verrijkt het NUtblog met een nieuwe categorie: linguïstiek. Als oud-bedrijfscommunicanten of -communicatoren zouden de drie heren achter dit blog best een frappante uitdrukking, een bijzonder neologisme danwel een etymologische wetenswaardigheid uit hun laptops kunnen toveren. Wist u dat zij zelfs onderwezen zijn in het vak ‘algemene taalwetenschap’, waar zij onder meer kennis maakten met de wereldberoemde gedachtegoederen van Sapir en Whorf en Noam Chomsky?

De secretaris begint eenvoudig en haalt een voorbeeld aan uit de voetballerij, een wereld waar clichés aaneengerijgd worden door oliedomme verdedigers, door teveel mediatraining murw gemaakte coaches en ingedutte commentatoren, met als kopman de heer Ten Napel. Een uitzondering in de jaren ’80 en ’90 vormde een markante man die een prachtig woord toevoegde aan het verzadigde voetbaljargon, Bert Jacobs. Jacobs bedacht de schitterende term ‘hotsknotsbegoniavoetbal’, een woord dat later ook de Van Dale bereikte en naar het schijnt (de secretaris bezit geen recente versies) als betekenis heeft ‘boerenkoolvoetbal’.

Bron: http://www.telegraaf.nl

Hotsknotsbegoniavoetbal is voetbal zonder enige vorm van overleg en structuur, een extreem doorgevoerd opportunisme. Maar de term an sich behoeft helemaal geen toelichting, want hoe zouden we het anders kunnen interpreteren? Wellicht dat Jacobs zijn teams dit voetbal vaak zag spelen, want -met alle respect- hij trainde vrij modale clubs als Willem II, Fortuna Sittard, RKC en, in Spanje, Sporting Gijon. Met deze begoniavoetballers behaalde hij overigens tamelijk goede resultaten, waardoor Jacobs samen met zijn relativeringsvermogen en humor een graag geziene coach was.

Helaas is Bert Jacobs al een tijd niet meer onder ons: in 1999 werd een tweede kanker hem fataal. Als eerbetoon aan hem wordt al jaren het Hotsknotsbegonia Toernooi gespeeld, waar in de editie van 2009 onder andere FC Uk, Lamstrael en De Zwarte Schapen te bewonderen waren. Jacobs zou er wel om hebben kunnen lachen. Het was zelfs niet ondenkbaar geweest dat, als hij zijn pensionering had gehaald, hij coach was geworden van een van genoemde clubs.

Advertenties

Een gedachte over “Hotsknotsbegoniavoetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s