Semantiek is weer helemaal terug: the semantic web

Van de in het artikel hieronder aangehaalde Sapir, Whorf en Noam Chomsky weet de Beschermheer zich niets, maar dan ook echt niets meer te herinneren, maar wel weet hij nog dat destijds ook het vak semantiek werd onderwezen. Hoe ging dat in die tijd? Een aardige man met grijs haar murmelde wat colleges vol, je las een paar hoofdstukken in een boek en rolde met een zes door een tentamen. Hatsikidee, nooit meer aan terug denken!

Hoe anders kan het gaan. Semantiek is weer helemaal hot. En dat hebben we te danken aan het internet. Dat evolueerde van web 1.0 (een omgeving met vooral eenrichtingsverkeer) naar web 2.0 (met tweerichtingsverkeer). De volgende stap is web 3.0: een internet waarin alle mensen en voorwerpen 24 uur per dag communiceren in netwerken. En dan gaan computers ons het leven pas echt gemakkelijk maken! Daarvoor is echter wel nodig dat computers elkaar beter gaan begrijpen. En tatatataaa… daar komt semantiek om de hoe kijken.

Even versimpeld en correct me if I’m wrong: de semantiek (betekenisleer) vertelt ons dat mensen elkaar begrijpen omdat ze dezelfde betekenis aan woorden toekennen. Computers vinden dit maar moeilijk in hun eigen taal, die van de data. Wij mensen kunnen behoorlijk goed omgaan met de gegevens uit diverse systemen. Het zal in de toekomst de kunst zijn om ook computers elkaars data beter te laten begrijpen door context en ontologieën te creëren. Web 3.0 wordt dan ook wel ‘the semantic web’ genoemd.

Bovenstaande is een versimpelde weergave van de werkelijkheid. Hier leest u er meer over…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s