Lekker knauwen op de raapsteel

De secretaris was bij uitzondering afgelopen maandag vrij, hetgeen hem de kans bood om tijdens schooltijd op en neer te pedaleren naar de markt in Nijmegen-centrum. Ondanks de voordringende Turken geniet hij van de aanblik van de bonte verzameling groente en fruit. De secretaris was verheugd de eerste stronken rabarber weer aan te treffen, die hem op het idee brachten naar een andere voorjaarssoort te vragen: de knapperige raapsteel.

De meningen over raapstelen zullen grofweg in drie categorieën in te delen zijn: een deel zal de groente bestempelen als je reinste konijnenvoer, een ander deel knauwt er lustig op los en de derde groep zal de groene stengels nog nooit gegeten hebben of er zelfs nog nooit van hebben gehoord. De secretaris is een groot fan van deze groente, die ook wel bekend staat onder de naam bladmoes. De raapstelen nopen wel tot snelle actie, want eenmaal aangekocht kunnen ze vaak maximaal een etmaal bewaard worden, het liefst in een bak water.

Bron: http://www.dekooktips.com

Als het nog niet te warm is, is het heerlijk om de raapstelen rauw te verwerken in een stamppot aangevuld met smeltende stukjes kaas. Wie niet zo van de klassieke Hollandse pot houdt, combineert ze in een frisse salade met bijvoorbeeld ei, pinda’s en tomaat. Vergeet daarbij niet om de raapstelen voor de zekerheid extra te wassen, want anders eet men meer zand of slakjes dan groente. Hoewel het niet aan te raden is er teveel van te eten (vanwege de hoeveelheid nitraat) bieden raapsteeltjes de liefhebber een flinke dosis ijzer en vitamine C. Een glaasje sinaasappelsap erbij om de opname hiervan in goede banen te leiden en een gezond voorjaar is uw deel!

Advertenties

3 gedachtes over “Lekker knauwen op de raapsteel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s