De echte vijand van voetbal is voetbal zelf, niet het geld

Wij van NUt stuitten dit weekend per toeval op een boeiend artikel in Trouw van Jan en Ilja Vorstenbosch. Vader en zoon zijn voetballiefhebbers en kijken reikhalzend uit naar het WK in Zuid-Afrika. Toch zien zij vooral ook donkere wolken aan de horizon. Hun liefde voor de voetbalsport wordt in gevaar gebracht door het zogenaamde grote geld. De ongebreideld kapitalistische inslag van voetbalclubs zorgt er voor dat het interland voetbal onder druk staat. Welke club accepteert nog dat hun speler met een kapotgeschopte enkel van een wedstrijd met het nationale team thuis komt? Dat kost knaken! En is er nog wel toekomst voor een nationalistische achterban in een steeds internationaler wordende wereld?

Vader en zoon Vorstenbosch zoeken hun bewijzen in de wetenschap. Toch slaan ze wat ons betreft de plank mis. Ten eerste hebben clubs het interland voetbal hard nodig, juist om hun spelers meer waard te laten worden. Een sterk optreden van een voetballer op een WK verhoogt de marktwaarde enorm. Die marktwaarde wordt vervolgens verzilverd door de club bij een transfer. Ten tweede is het natuurlijk onzin dat er in een global village geen ruimte is voor nationalistische gevoelens. Juist in een meer en meer open wereld zullen mensen een toenemende behoefte hebben aan een nationalistisch houvast. Het wordt pas echt interessant je te onderscheiden als iedereen hetzelfde is.

De echte vijand van het voetbal is dan ook niet het grote geld of afnemend nationalisme. De echte vijand is de voetbalcultuur zelf, waarin er op velerlei gebied geen plaats is voor evolutie. Er is geen bereidheid om de spelregels te wijzigen om het spel boeiend te houden, noch om de vervelende omgangsvormen van voetballers daadwerkelijk aan te pakken. Het gevolg is: gemiddeld genomen saaie wedstrijden en veel agressie op en rondom velden.

Wat niet evolueert, is ten dode opgeschreven. Zelfs een sportfreak als de Beschermheer kijkt minder en minder voetbal en beperkt zich tot de echt goede Champions League duels en Eredivisie toppers. Dat geeft te denken. Wie is de eigenaar van de voetbalsport? Wij sportliefhebbers of de FIFA?

Als ze bij de FIFA slim zijn, openen ze een nieuwe site: mysoccer.com. En vragen ze ons sportliefhebbers eens wat er aan voetbal verbeterd kan worden. Misschien dat de ogen dan open gaan.

Advertenties

3 gedachtes over “De echte vijand van voetbal is voetbal zelf, niet het geld

  1. Dit typisch een vroeger was alles beter artikeltje. Ga eens wat archiefbeelden bekijken. Zie hoe Van Hanegem, Israel en Neeskens alles onder de grond schoffelden wat in de weg liep.
    De omgangsvormen waren vroeger heel wat vervelender dan nu.

    1. Dit is een interpretatie waar ik niet op gerekend had. De bedoelde boodschap is niet dat alles vroeger beter was, maar dat er nu niets beter is. Dat de omgangsvormen vroeger vervelender waren betwijfel ik. Volgens mij waren ze hetzelfde.

  2. ik had dit artikel ook gelezen, maar haakte voortijdig af, omdat ik de gedachtegang van de auteurs niet goed kon volgen. Ben blij dat jij dit ook had, maar wel de kracht had om door te lezen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s