Heinrich von Kleist – De verloving in Santo Domingo

De secretaris poogt allerminst pedant over te komen, maar hij hekelt de massaliteratuur van tegenwoordig. De boeken top 10 is niet aan hem besteed, want de Larssons, Lewinskys en Mankells die daarin staan, zijn toch vooral prettig voer voor de doorsnee-lezer. Met de kans voor een linkse elitair te worden versleten, zoekt de secretaris doorgaans naar bijzonderder oeuvre, daarbij niet schromend om decennia terug in de tijd te gaan.

Via de altijd interessante zaterdagbijlage van Trouw werd de secretaris geattendeerd op de in 1777 geboren Duitse schrijver Heinrich von Kleist. Onlangs is van zijn hand het ‘Verzameld Proza’ verschenen. Thomas Mann typeerde hem in 1954 als volgt: „Kleist was (…) volstrekt uniek, buiten alle tradities en stromingen vallend, radicaal in de overgave aan zijn excentrieke onderwerpen, tot op het dolle af, tot aan de hysterie. Maar hij was ook diep ongelukkig (…) altijd terneergeslagen door psychogene ziektes en tot een vroege dood voorbestemd.”

Bron: img.mijnboekhandelaar.com

De secretaris moest zich moeite getroosten om een exemplaar te lenen bij de openbare bibliotheek. Voor 3 euro werd het boek uit Ede getransporteerd naar de lokale Nijmeegse vestiging. Hij begon middenin de bundel met het verhaal ’De verloving in Santo Domingo’. Dit verhaal speelt zich af in Haïti rond 1800 tijdens de opstand van de zwarte bevolking tegen de Europese overheersers. Een jonge Zwitser is op de vlucht voor de opstandelingen en vindt gastvrij onderdak bij een mulattin en haar mooie vijftienjarige dochter Toni – zonder dat hij weet dat beiden onder één hoedje spelen met de rebellen en hem slechts in de val willen lokken.

Maar Toni en de Zwitser raken verliefd op elkaar en proberen dit (noodgedwongen) voor de buitenwacht te verbergen. Om hem te redden verzint Toni een list, die door de Zwitser niet of te laat wordt begrepen. Hij verdenkt haar van verraad, waardoor het verhaal op buitengewoon tragische wijze eindigt. „Je had me niet moeten wantrouwen”, zijn Toni’s laatste woorden, een thema dat Von Kleist vaker laat terugkomen in zijn verhalen.

Von Kleists verhalen grenzen qua inhoud aan het bizarre, maar zijn stijl is evenmin alledaags. In een moordend tempo maakt hij zijn lezer getuige van de meestal niet al te vrolijke gebeurtenissen. Gruwelijke voorvallen worden zakelijk, bijna achteloos afgedaan, als een verslaggever die toch vooral gewoon zijn werk moet blijven doen. Goed, je moet bij Von Kleist tegen een stootje kunnen; originaliteit kan hem evenwel niet ontzegd worden. De lange volzinnen waar Von Kleist kwistig mee strooit (en waarbij hij niet op een puntkomma meer of minder kijkt), zullen sommigen tegen de borst stuiten, maar wonderwel redt hij zich er meestal vrij gemakkelijk uit.

De secretaris dubt nog, nu de uitleentermijn nadert, of hij deze bundel zal kopen: de prijs (32,50) is de kwaliteit in ieder geval wel waard!

Advertenties

Een gedachte over “Heinrich von Kleist – De verloving in Santo Domingo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s