Nog altijd meesterlijk: the world according to Garp (++++)

Met vele Mankells en Larssons op de plank mag de Beschermheer naar de opvattingen van de Secretaris een minderwaardige doorsneelezer zijn, hij poogt bij tijd en wijlen wel degelijk op te klimmen tot een meer serieus te nemen letterconsument. Zijn meest recente daad in deze was de aanschaf en het lezen van het boek The world according to Garp van John Irving, al biedt de eerlijkheid hem te zeggen dat het hier om een Nederlandse vertaling ging, wat bij voorbaat al niet half zo stoer is. Plaats van aanschaf: de lokale kringloopwinkel. Prijs: 2 euro 50.

Dat laatste bleek een bedrag te zijn dat een fenomenale prijs-kwaliteit verhouding veroorzaakte. Eigenlijk behoeven Irving (1942) en zijn creatie Garp nauwelijks enige introductie, zo bekend is het werk dat in 1978 verscheen en een megabestseller werd. Hier dan toch het verhaal in enekele zinnen:

T.S. Garp wordt door zijn alleenstaande moeder, een verpleegster, opgevoed op een Amerikaanse school. Als jong volwassene trekt hij met zijn moeder naar Wenen, waar hij zijn eerste verhaal schrijft. Zijn moeder schrijft ook een boek en groeit uit tot een bekend feministe. Als ze terugkeren naar Amerika sticht Garp een gezin met Helen Holm. Ze krijgen samen twee kinderen, waarvan er een op dramatische wijze overlijdt. Later komt er een derde kind, waarna achtereenvolgens de moeder en Garp zelf vermoord worden.

Dat mag dan weinig vrolijk klinken, veel passages in het boek zijn dat wel degelijk. Irving is er een meester in absurde situaties te creëren waarin zijn hoofdpersonen ongewild terecht komen. Zo ontstaat een knap samenspel dat voortdurend balanceert tussen humor en dramatiek. Aardig is om te weten dat het boek veel autobiografische elementen bevat, wat trouwens met veel van de thema’s in het werk van Irving zo schijnt te zijn. U kunt daarbij denken aan worstelen, Wenen en kinderen die alleen door hun moeder opgevoed worden omdat hun vader kwijtgeraakt is in de tweede wereldoorlog.

Kortom, een prima idee van de Secretaris om af en toe een oud meesterwerk uit de kast te trekken: vier sterren (++++). En dan gaan we nu de nieuwste Mankell (Wallander) maar eens lezen.

Advertenties

Een gedachte over “Nog altijd meesterlijk: the world according to Garp (++++)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s