JMA Biesheuvel – Een overtollig mens (++1/2)

Om alvast proef en warm te draaien voor de zomervakantie plunderde het gezin van de secretaris de zolder leeg om een weekendje te gaan kamperen. (Mini)camping van bestemming was Driehuis in Reek, waar de kinderen naar hartelust konden skelteren en de boer konden meehelpen bij het voeren van zijn gevarieerde beestenbende. Vanwege het prachtige weer genoten de secretaris en zijn eega van de heerlijk zwoele vrijdagavond die mei ons helaas niet geschonken had. Met een moezel in de ene hand en de uit de op de camping uit de kast geplukte verhalenbundel ‘Een overtollig mens’ van JMA Biesheuvel (1939) liet de secretaris de fascinerend rood-gele zonsondergang tot zich komen.

Het titelverhaal beschrijft de eenzaamheid en de angst van een jonge academicus, Johan Knipperling. Hij wil graag bij de mensen horen, maar wordt uitgestoten. Zelf kan hij geen liefde uitstralen. Hij woont op zolder bij een loodgieterfamilie, maar de man, vrouw en kinderen bemoeien zich niet met hem, zodat hij bijna gek wordt van eenzaamheid. Knipperling werkt als natuurkundige op een ziekenhuis en is alleen daardoor al een eenling, want medici hebben liever niet met natuurkundigen te maken. Naast het titelverhaal zijn in de bundel nog vier kortere verhalen opgenomen: Een job van onze tijd, De klok, De lezing en Hoe bestaat het!

Bron: http://www.boekenwebsite.nl

Biesheuvel is vooral bekend geworden door zijn originele debuutroman ‘In de bovenkooi’. Hij lijkt die stijl en dat niveau in het begin van het titelverhaal ‘Een overtollig mens’ te benaderen, maar gaandeweg verliest hij duidelijk de aansluiting. Zijn favoriete ingrediënten, o.a. de onkunde van de mens en cynisme, weten soms nog wel te boeien, maar het lukt de schrijver niet tot een goede uitwerking en climax te komen. Niettemin leest het verhaal best lekker weg, mede doordat Biesheuvel de hoofdpersoon tot een aandoenlijk studieobject promoveert.

De kortere verhalen zijn stuk voor stuk minder geslaagd, Hoe bestaat het! wellicht uitgezonderd. Ze maken een vrij rommelige indruk: de lezer krijgt het idee dat Biesheuvel er op een gegeven moment tabak van heeft of na een vakantie trachtte de gestarte productie snel af te raffelen. Jammer, want deze vermeende jantje-van-leiden houding onthoudt ons een in potentie leuke bundel van een talentvol auteur. De secretaris kan dus geen voldoende uitdelen: ++1/2. De moezel uit Neumagen-Drohn was gelukkig wat beter…..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s