24 nietjes – Thomas Zijlma (+++1/2)

Thomas Zijlma is een jongen met een geschiedenis. Die vertelt hij in zin boek 24 nietjes. Het verhaal is indrukwekkend. Op 17-jarige leeftijd gaat hij met stevige klachten naar een huisarts. Die kijkt zorgelijk en verwijst hem direct door naar het ziekenhuis. Daar wordt teelbalkanker bij hem geconstateerd. Hij blijkt er op zijn zachtst gezegd niet best voor te staan: overal uitzaaiingen. Zijlma is echter vastbesloten om te overleven. De chemotheapie lijkt aanvankelijk goed aan te slaan, maar om de laatste restjes kanker uit zijn lichaam te wringen moeten de medici echter tot het gaatje gaan. Gelukkig overleeft de Noord-Hollander het uiteindelijk.

Tijdens zijn ziekbed heeft Zijlma veel steun aan het boek “Door de pijngrens”  van Lance Armstrong. De Amerikaanse wielrenner heeft immers ook teelbalkanker gehad en weet daarna weer op topniveau te presteren. Wat heet, hij wint zeven maal de Tour de France. Zijlma begint zich gaandeweg voor wielrennen te interesseren. Hij volgt de Tour vanuit zijn ziekbed op tv en eenmaal genezen gaat hij zelf fietsen. Dan hoort hij van een fietsevenement voor KWF Kankerbestrijding: Alpe d’Huzes. Op één dag wordt geprobeerd zes keer l’Alpe d’Huez te beklimmen. Thomas schrijft zich in en doet aan het begin en het einde verslag van zijn beklimmingen.

Het boek van Thomas Zijlma is, hoewel nuchter geschreven, hartverscheurend. Het beeld van een jongen die een schijnbaar hopeloze strijd levert tegen een oneerlijke ziekte zal geen enkele lezer koud laten. De symboliek achter de zes beklimmingen van Alpe d’HuZes evenmin. Voor wie reeds “Beter” van Maarten van der Weijden en “Door de pijngrens” gelezen heeft, is het boek echter enigszins een herhaling van zetten,dit keer met een aanvankelijk anonieme hoofdpersoon. Indrukwekkend, toch. Drieëneehalve NUtster: +++1/2. En maar hopen dat het kankerspook voorlopig in zijn hok blijft. Brrrr.

En oh ja, de 24 nietjes komen bij Zijlma uit zijn hoofd na een operatie uit een hersentumor. Het zijn de mooiste sieraden die hij ooit gezien heeft. Begrijpelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s