Restaurant Blauw bevestigt status (++++1/2)

De Voorzitter en de Beschermheer vonden een klein jaar na de succesvolle release van de eerste NUtpocket dat ze wel wat te vieren hadden en nodigden hun beide wederhelften uit voor een etentje. En waarom dit dan niet combineren met een herhalingsbezoek aan één van de best scorende etablissementen op het NUtblog? Kwestie van het aangename met het lekkere combineren :).

Hoewel wij het Amsterdamse filiaal hoog op het verlanglijstje hebben staan, was een herhalingsbezoek aan Blauw aan de Springweg in Utrecht toch praktischer qua organisatie. Wij verheugden ons erop, want er zijn niet veel restaurants die bij NUt viereneenhalve NUtster in de wacht weten te slepen, en al helemaal niet bij herhaling. Restaurant Blauw in Utrecht, lukte dat tot nu toe steeds wel, getuige deze recensie en deze.

De Meidenloop door de straten van het centrum van Utrecht maakt het enigszins uitdagend om een beetje op tijd ter plekke te arriveren. De Springweg maakte namelijk deel uit van het vijf kilometer lange parcours en was dientengevolge enige tijd afgesloten voor verkeer, hoe hongerig ook. Het duurde even voor een paar duizend Utrechtse meiden, in alle maten en formaten, aan ons voorbij getrokken waren. De eersten slank en watervlug, de laatsten wat meer gezet en wandelend. Het sluitstuk werd gevormd door een Islamitische vrouw die de 100 kg grens met gemak passeerde. Ze had een keurige hoofddoek en een lange legging aan en wij vonden haar keurig geïntegreerd.

In afwachting van de andere helft van het gezelschap, posteerden wij ons met een icetea bij de voordeur. Blauw hanteert hanteert van die lekkere grove glazen, zodat je het gevoel hebt ook echt iets in handen te hebben. Even snel spieken: er wordt Nestea uit flesjes geserveerd, samen met ijs en citroen. Heel wat beter dan de zoete surrogaat die menig (fastfood)restaurant schenkt.

Eenmaal aan tafel, kozen we voor twee van de drie rijsttafels op de kaart: de sera blauw (vlees en groente) en de ikan rasa (vis en groente). Daarbij werden gestoomde en gebakken rijst geserveerd. Een en ander stond bijzonder snel op tafel, waarbij het personeel in vergelijking met vorige bezoeken een wat gejaagde indruk maakte. Natuurlijk werden de gerechten keurig van uitleg voorzien, maar een beetje plichtmatig klonk het wel. Te hoge werkdruk misschien? Gelukkig ging het niet ten koste van de vriendelijkheid en correctheid, maar opvallend was het wel. En toe te juichen niet.

Opnieuw wist de kok van Blauw ons te raken met het rijke en geraffineerde smakenpalet van zijn rijsttafels. Daar waar je bij sommige Oosterse eetgelegenheden na drie gerechtjes de verschillen tussen de diverse smaken nog maar moeilijk te onderscheiden zijn, verrast Blauw je bij elk gerecht opnieuw. Zowel vlees, vis als garnalen zijn van uitstekende kwaliteit. Als dat allemaal zo blijft, en waarom niet, dan zullen ze ons er nog vaak terug zien.

Na twee rijsttafels en een paar glazen prima rosé wisten wij genoeg. Blauw scoorde ook deze keer weer hoog. Daar hadden we geen dessert voor nodig. Bovendien: het was ook qua weer een mooie avond en er was nog genoeg te zien in de stad. Al lopend door de straten van de stad, bespraken we ons eindoordeel. De viereneenhalve ster mogen blijven staan (++++1/2), al hopen we daarbij wel dat onze boodschap over de ogenschijnlijk net wat te hoge druk voor het personeel aankomt. We zullen te zijner tijd weer eens op herhalingsbezoek moeten om een en ander te verifiëren, maar een straf is dat zeker niet te noemen!

Advertenties

Een gedachte over “Restaurant Blauw bevestigt status (++++1/2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s