Half jaar review Strida SX

Net iets meer dan een half jaar toeren de Beschermheer en mevrouw de Beschermheer nu rond met de Strida SX. Hoogste tijd dus om wat van de avonturen met u te delen. En vooral ook om eens kritisch te kijken naar het presteren van het kekke fietsje.

Om met dat laatste te beginnen: wie graag de blits maakt, zit goed met deze Strida. Vele malen zijn wij inmiddels gecomplimenteerd met deze vouwfiets. “Wat een coole fiets!”, wordt er dan gezegd, terwijl men verlekkerd kijkt naar het blanke aluminium en de smalle slicks. Nog veel vaker krijgen wij jaloerse blikken van andere vouwfietsreizigers die met een nogal moedeloze blik hun eigen fiets over het algemeen maar half invouwen, zeker als het er eentje van de Praxis is. Kwestie van teveel gedoe.

Zoals gezegd tijdens de eerste review: de Strida SX heeft een paar hele sterke punten: je vouwt hem razendsnel in en uit en hij is licht genoeg om hem probleemloos een stationstrap op te tillen. Daarnaast fietst het fietsje gewoon best wel lekker, al is wat ons betreft een kilometer of 7 qua afstand wel het maximum.

Een half jaar fietsen later zijn wij nog steeds enthousiast. Wel kwamen we wat verbeterpuntjes tegen. Zo bleek het freewheel maar matig bestand tegen de pekel die in de afgelopen koude winter enthousiast op onze routes gestrooid werd. Er moest flink wat olie ingespoten worden om hem weer lekker soepel te laten verlopen. Daarnaast is het beschermingsstickertje dat beschadiging van het aluminium moet voorkomen op het punt waar de twee buizen elkaar tegenkomen bij het in en uitklappen van de fiets onvoldoende robuust, zodat er toch slijtage ontstaat. Tenslotte menen wij van NUt dat Strida kansen heeft laten liggen bij het ontwerp van de zadelrails. Als daar eens wat dieper over nagedacht wordt, komt de ontwerper waarschijnlijk tot de conclusie dat het best mogelijk is een rails te ontwerpen waarmee het zadel wat verder naar achteren gemonteerd kan worden, wat een prettigere zit oplevert.

Wat echter staat als een huis is ons uiterst positieve halfjaarsoordeel. Wij hebben ontzettend veel plezier van onze Strida SX, die in ons huishouden op alle werkdagen ingezet wordt. De schijfremmen oogsten blijvende waardering, net als de aandrijfriem die er voor zorgt dat je nooit een vieze broek krijgt of de ketting hoeft te smeren. Ook de spatbordjes die de importeur ons onlangs leverde lijken het goed te doen, al is het natuurlijk afwachten hoe ze zich in het komende halfjaar houden. Ze ogen robuust, dus het zal wel geen problemen opleveren. En ook zo fijn: als je met de fiets in ingeklapte toestand loopt, kun je de fiets het werk laten doen: hij rolt vrolijk mee op zijn eigen wieltjes.

Milieuvriendelijk, degelijk, snel, praktisch én hip: de Strida SX is een maatje gebleken waar we dagelijks op kunnen vertrouwen – en zo hoort het ook bij een vouwfiets!

Meer info: http://www.strida.nl/english/products.php?subpage=sx

3 gedachtes over “Half jaar review Strida SX

  1. Leuk model. Ziet er beter en compacter uit dan al die modellen die ik ’s ochtends in de trein zie staan en ik m’n nek over breek. Zelf heb ik hem niet nodig: naar m’n werk kan ik gewoon lopen vanuit het station.

  2. Interessant blogbericht!
    Ik overweeg ook om een Strida te kopen, om te pendelen (4,5 km enkele reis). Het is zoals je schrijft: de fiets rolt zelf, en dat is net wat ik zoek (en mijn gewone vouwfiets niet kan).
    Gebruik je nog steeds een Strida? Wat zijn je bevindingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s