Een vleugje Normandië: Creully en Sainte-Mère-Eglise

De secretaris en zijn gezin brachten de eerste week van de vakantie door aan de Normandische kust, waar op een camping in het knusse Creully een stek gevonden werd. Creully is vooral bekend vanwege zijn plaatselijke chateau, waaruit de BBC vanaf D-Day radio-uitzendingen verzorgde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op een steenworp afstand ligt chateau Creullet, waar de Britse generaal Montgomery zijn oorlogsstrategie overdacht.

Normandië wordt logischerwijs sterk geassocieerd met de oorlog en specifiek met D-Day. Vanuit Creully is het een stief uurtje rijden naar Sainte-Mère-Eglise. De naam van dit stadje klinkt zeer poëtisch in de oren, maar middenin het centrum is alles doorspekt van die gruwelijke oorlogsjaren. Aan de punten van de kerktoren hangt een parachute ter herinnering aan de Amerikaanse soldaat John Steele.

Foto: M.C. Klijn

In de nacht van 5 op 6 juni 1944 tijdens de invasie van de Amerikaanse troepen raakte Steele gewond door een granaatscherf, waardoor hij zijn parachute niet meer onder controle had. Om 4 uur ’s nachts kwam hij vast te zitten aan de kerktoren. Pogingen om zich los te maken, boden geen soelaas, mede doordat zijn mes viel. Aangezien de gevechten in volle hevigheid bezig waren, hield Steele zich voor dood. Een aantal uur later werd hij krijgsgevangen gemaakt, maar hij wist terug te keren bij de geallieerden.

Steeles rol in de oorlog was door dit bijzondere voorval geenszins uitgespeeld. Na zijn herstel vocht hij nog in Reims, Frankfurt én, niet te vergeten, Nijmegen, de stad die hij vanaf september 1944 meehielp te bevrijden.

Door deze beelden en feiten van dichterbij te beleven, besefte de secretaris even weer de onmetelijke opoffering die vele onbekenden zich ruim 65 jaar geleden hebben getroost om de kostbare prijs van vrijheid te kunnen betalen. Thuis kan de secretaris het Sainte-Mère-Eglise gevoel een klein beetje terugroepen door bovenstaande foto en het naar het stadje genoemde nummer van Hans de Booij. Al was het maar om helden als John Steele in alle nederigheid te kunnen gedenken.

Advertenties

2 gedachtes over “Een vleugje Normandië: Creully en Sainte-Mère-Eglise

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s