De Whisperlite van Mountain Safety Research

Wij van NUt waren even bloxit vanwege vakantie, maar voor iedereen die zich gedurende enkele weken verveeld heeft is er goed nieuws. We zijn terug van weggeweest, zoals reeds te concluderen was aan de post van de Secretaris hieronder.

Ook de Beschermheer bracht zijn vakantie door op campings van zeer diverse pluimage. Daarbij viel het hem maar weer eens op dat campinggaz flessen de merkwaardige neiging hebben om leeg te raken bij het bereiden van de soep op zaterdagavond en het liefst op campings waar die dingen niet voorradig zijn. En gelukkig maar, want terwijl mevrouw De Beschermheer eventjes moedeloos de schouders leek te gaan laten hangen bij zoveel pech, betekende dit een moment van glorie voor de Beschermheer zelf, die na enig graven in een blauwe krat zijn Whisperlite van Moutain Safety Research tevoorschijn haalde om zo het culinaire festijn voor te kunnen zetten.

Benzinebranders, want daar hebben we het hier over, zijn fascinerende dingen. Geen vloeibare brandstof die wereldwijd zo gemakkelijk verkrijgbaar is als gewone benzine, dat is meteen al een groot pluspunt. Waar de Beschermheer echter maar geen genoeg van krijgt is het slimmigheidje waarop de goede werking van de benzinebrander gebaseerd is. Wij zullen het hieronder toelichten en daarbij proberen niet in al te technische details te verzuipen.

De benzine zit in een metalen flesje. Bovenop dit flesje zit een miniscuul handpompje. Met dit pompje bouw je druk op in de fles, zodat de benzine eruit wil. Die benzine kun je eruit laten lopen door een ventieltje open te zetten waarna de brandstof door een dunne leiding naar de eigenlijke brander loopt. Hier kan de benzine ontstoken worden. Wat je dan krijgt is een gele vlam. Aardig qua visueel effect, maar niet handig om op te koken. Wat heeft de slimme maker dus bedacht? Als je de leiding door de vlam laat lopen wordt deze zo heet dat de benzine die erin zit verdampt en als gas naar buiten komt, wat zorgt voor een felle blauwe vlam, min of meer zoals u die ook kent van uw eigen gasfornuis.

Bovenstaand principe betekent dat het ontsteken van de benzinebrander een heerlijk ritueel wordt van een minuut waarbij enige ervaring en handigheid bij de ontstekende persoon onontbeerlijk zijn, zeker wanneer het risico genomen wordt de brander in de tent aan te steken. Het is namelijk de kunst genoeg benzine tot de brander toe te laten om de leiding heet genoeg te laten worden maar ook weer niet zo veel dat de hele camping in brand staat. Op het moment dat de vlam begint te sissen is dat het sein om de benzineleiding verder open te draaien, zodat de kookvlam tot volle wasdom kan komen. De Beschermheer voert dit ritueel bij voorkeur buiten de tent uit, ook om de medekampeerders te laten zien dat hij dit kunstje perfect beheerst (meestal).

Het is dus met benzinebranders net als met barbecues: de beheerder voelt zich op en top avonturier én echte man. Nadelen zijn er ook. Die van mij heeft van zijn producent, die de ambitieuze naam Mountain Safety Reserach draagt, de naam Whisperlite meegekregen, wat wel zal betekenen dat er exemplaren zijn die nóg meer herrie maken. En het grootste minpunt: er is maar één kookstand, namelijk héél hard (de Dragonfly van hetzelfde merk schijnt trouwens wel verstelmogelijkheden te hebben). Ook de prijs valt tegen overigens, meestal rond de 100 euro. De brandstof is dan relatief wel weer goedkoop. Met vijftig gasblikjes heeft u het er zeker uit. Dat lijkt veel, maar bedenk wel dat een brander wellicht een leven lang mee kan!

Advertenties

5 gedachtes over “De Whisperlite van Mountain Safety Research

  1. Waarbij ook aangemerkt mag worden dat de Dragonfly eigenlijk met gehoorbescherming geleverd zou moeten worden. K’nonnen, een squadron F16-s is er niks bij. Suboptimaal als je weer ergens in een Ardens woud aan het wildkamperen bent en niet ontdekt wilt worden. Mede daarom ben ik ook een groot liefhebber van de Whisperlite, met name de Whisperlite International, die naast het lusten van een nog groter arsenaal aan brandstoffen, ook nog eens het voordeel heeft dat hij wat makkelijker te ontsteken is. Kleine correctie op het prettig lezende stukje hierboven is dat de afbeelding van de Whisperlite International is.

    Overigens ben ik zelf bedrevener in het aansteken van benzinebranders dan van barbeques

  2. Typisch een apparaat waarmee de secretaris zijn handige echtgenote aan de slag laat gaan, een meesteres in het bedienen van allerhande onbekende apparatuur. Doorgaans steelt zij dan ook de show rondom de tent.
    Ben benieuwd naar de afmetingen, trouwens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s