Hoogtepunten aan de Côte d’Amour

Het NUtblog is duidelijk terug van weggeweest, want we beleven een unieke dag doordat alle drie de auteurs vandaag een bijdrage leveren, met zeer uiteenlopende onderwerpen. De secretaris verhaalt – want nu nog enigszins in het geheugen- van het tweede deel van zijn vakantie. Op de rand van Bretagne en de Vendée probeerde hij van twee walletjes te eten. Vanuit Pornic staken we de indrukwekkende brug bij Saint-Nazaire over om door te reizen naar de Côte d’Amour. Zoonlief was helemaal in zijn nopjes, want op de midget-golf baan op de camping stond een hole die was gebaseerd op deze Pont St. Nazaire, die de Loire-oevers met elkaar verbindt.

Doel van de trip was Le Grand Blockhaus in Batz-sur-mer, een bunker die de Duitsers bouwden in het kader van de Atlantikwall. Om de geallieerden te misleiden, werd de bunker aan de buitenkant omgevormd tot een hotel door middel van schilderingen. Binnenin troffen we ook vernuftige snufjes aan en hadden we een verrassend ver uitzicht over de baai. Omdat onze toeristische  honger nog niet verzadigd was, draaide de secretaris implusief het stuur richting Guérande, toen zijn oplettende bijrijdster op de bordjes ‘centre médiévale’ had zien staan.

Winkelgevel in Guérande, foto: T. Klijn
Winkelgevel in Guérande, foto: T. Klijn

Dit was een uitermate prettige spontane actie, want wat een overweldigende entree naar de binnenstad: door de hoge poort in de stadswal waan je je een hooggeplaatst heerschap. Uiteraard is het knusse centrumpje niet van toeristische prullaria gevrijwaard, maar leuke boetiekjes, artistieke winkeltjes en talrijke regionale lekkernijen maakten een wandeling tot een klein feest.

Rondom het kerkplein sloegen we willekeurige steegjes in en doolden we als vanzelf weer terug. Het gezin van de secretaris nam zelfs de gelegenheid te baat om op een terrasje te gaan zitten van één van de aanwezige theehuisjes. Wees niet bevreesd, voorzitter: de secretaris hield het (uiteraard) bij een koffie. Zijn eega doekte in Guérande een zeer arty handtasje op, en dochterlief werd er weer een sieraad rijker.

Binnenstad Guérande. Foto: T. Klijn
Binnenstad Guérande. Foto: T. Klijn

Buiten Guérande hoeft men zich ook niet te vervelen. Het is de regio van de ‘Marais Salants’, de zoutmoerassen die voor elk jaargetijde een eigen kleur schijnen te bewaren. Voeg daar de Keltische geschiedenis (Gwenrann is de Keltische naam van Guérande) en de zonnige uitzichten op de lieflijke kust aan toe, en wij snappen best hoe deze strook tot ‘Côte d’Amour’ is gedoopt!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s