Wie de trui past trekke hem aan – Maarten Ducrot (+++)

Een sympathisant stelde onlangs het boek Wie de trui past trekke hem aan van Maarten Ducrot ter beschikking. Een geste die met dankbaarheid werd aanvaard door de Beschermheer die dit werk van de oud-wielrenner/wielercommentator al enige tijd op een overigens kwijtgeraakt verlanglijstje had staan. Hij onderbrak zijn boek over het leven van Bill Clinton (waarover later meer) er zelfs voor.

De uit Middelburg afkomstige Maarten Ducrot mengt in zijn boek zijn visie op de evolutie van het wielrennen in de laatste 25 jaar met belevenissen uit zijn eigen carrière. De term “het nieuwe wielrennen” valt daarbij minder vaak dan gevreesd. In heldere bewoordingen zet Ducrot uiteen hoe het allemaal gekomen is zoals het er nu voor staat en legt daarbij een meer dan behoorlijk inzicht in de psychologie van de verschillende actoren in de sport en hun onderlinge politieke verhoudingen aan de dag. Toch vonden wij van NUt dit het minder interessante gedeelte van het boek. Veel meer plezier beleefden we aan de anekdotes uit de carrière van Ducrot, die bol stond van het amateurisme en middeleeuwse praktijken.

Met name geestig zijn de verhalen waar de bijzondere mens Jan Raas een rol in speelt. Die blijkt een vloekende rasopportunist die de boel keer op keer flikt en na een donderspeech jubelend de gordijnen van zijn hotelkamer inspringt. Hij gaat zelfs zo ver dat hij er als ploegleider voor zorgt dat zijn eigen coureur Ducrot naast de gele trui grijpt, omdat hij hem anders in de toekomst niet zal kunnen betalen. Als Ducrot een beetje Jan Raas was geweest, dan had hij Raas zonder aarzeling vol op zijn bek geslagen, maar daar was en is Maarten te netjes voor, zo weet de Beschermheer uit eigen ervaring.

Al met al een aardig boek om te lezen, maar er had minder visie en meer anekdoterie  (schijnt een echt bestaand woord te zijn) in mogen zitten. En de anekdotes hadden nog wat beter uitgewerkt mogen zijn. Dan was het echt smullen geblazen geweest, nu zijn het drie sterren geworden: +++

Foto: bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s