Op z’n Zoetemelks!

Terwijl gisterenavond de Vuelta in een donker Sevilla van start ging, realiseerde de Beschermheer zich plotsklaps dat het dezer dagen 25 jaar geleden is dat er voor het laatst een Nederlander wereldkampioen wielrennen werd. Op 1 september 1985 reed Joop Zoetemelk als eerste over de streep in Giavera de Montello. Een formidabele overwining, die om twee redenen uniek was. Ten eerste is Zoetemelk nog altijd de oudste wereldkampioen wielrennen ooit: hij was destijds 38 jaar en 9 maanden oud. Ten tweede leidde de demarrage die de aanzet vormde tot de overwinning tot een nieuwe wielerterm: op z’n Zoetemelks.

De meeste liefhebbers weten precies wat op z’n Zoetemelks betekent, al is het nog niet eens zo gemakkelijk te omschrijven. Het gaat om een beetje een sluipende, tam ogende demarrage waarbij de aanvaller in het zadel blijft zitten en waarop simpelweg niet gereageerd wordt, zodat de aanvaller wel degelijk wegrijdt en zoveel voorsprong pakt dat hij niet meer terug te pakken is. Een demarrage op kousenvoeten dus. Een op z’n Zoetemelks demarrage mag overigens eigenlijk alleen zo genoemd worden wanneer de betreffende renner de race ook daadwerkelijk winnend afsluit. Daarnaast wint bij een echte op z’n Zoetemelks niet de sterkste maar de slimste renner in koers (beide voorwaarden zijn bij deze bepaald).

Slechts weinigen snappen echter waarom de op z’n Zoetemelks demarrage zo goed werkt. Welnu, allereerst is het zo dat het voor de renners die op de demarrage zouden moeten reageren verleidelijk is om niet direct te reageren. Bij een felle demarrage is het gevaar immers direct zichtbaar en is het alle renners direct duidelijk dat er gas gegeven moet worden om niet achter het net te vissen. Bij een goede op z’n Zoetemelks denken de concurrenten enkele fracties van seconden dat de betreffende renner wellicht gewoon een beetje het tempo op wil voeren. Er gaat zo weinig kracht vanuit dat de renners onbewust geen gevaar signaleren. Ze besluiten dus even te wachten. En zoals altijd is een eenmaal genomen besluit moeilijk om te zetten in het tegenovergestelde, zo is nu eenmaal de menselijke natuur. Tegen de tijd dat dat gelukt is, is de vogel gevlogen.

Vervolgens is het zo dat de op z’n Zoetemelks demarrage ook aan de aanvaller nauwelijks krachten heeft gekost. Hierdoor houdt hij meer energie over om zijn voorsprong te verdedigen op het moment dat de tegenaanval alsnog op gang komt.

En natuurlijk hebben we er beeld van! De op z’n Zoetemelks zit op 5:34

Ook leuk zijn de laatste meters van Joop met commentaar van Mart Smeets:

3 gedachtes over “Op z’n Zoetemelks!

  1. waarbij mijn inziens ook aangetekend mag worden dat hij het zonder de aanwezigheid van twee medelanders in de groep waarschijnlijk niet gered zou hebben… slinkse “demarrage” of niet… Steekt hier het motief van de dubbele zelfvernietiging niet even de kop op?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s